Виден комунистически кандидат не е допуснат да се яви на парламентарните избори в Русия

Партийният лидер на комунистите Генадий Зюганов обяви, че ще обжалва решението за недопускането на Грудинин на изборите

Павел Грудинин
Павел Грудинин Източник: Twitter

Руските избирателни власти забраниха днес на известен представител на Комунистическата партия да се кандидатира на парламентарните избори през септември. Това е поредната изявена опозиционна фигура, която не получава право да участва във вота в Русия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Павел Грудинин, който спечели 12 процента от гласовете на президентските избори през 2018 г., беше изключен от листата на кандидатите на Комунистическата партия, защото прокуратурата открила, че той имал дялове в чужда компания.

 

Грудинин, който освен политик, е и предприемач в сектора на селското стопанство, отрича да има каквито и да е чужди авоари. Той обвързва отстраняването си от изборите с възможността на тях опозиционните партии да се представят силно. Неотдавнашно допитване показа, че комунистите и други опозиционни партии могат да представляват заплаха за доминиращата роля в Държавната дума на управляващата партия Единна Русия на Владимир Путин. "Комунистическата партия е опозиционна сила. Някой е изплашен от големия ефект, който един съюз на левите сили би могъл да има", заяви Грудинин.

 

Партийният лидер на комунистите Генадий Зюганов обяви, че ще обжалва решението за недопускането на Грудинин на изборите. Допитване на независимия център Левада от март показа, че 27 процента от руснаците ще гласуват за Единна Русия, 10 процента ще подкрепят комунистите и 12 процента планират да подкрепят националистката Либерално-демократическа партия. Сред недопуснатите да се явят на изборите имаше и няколко опозиционни фигури, свързани с намиращия се в наказателна колония критик на Кремъл Алексей Навални.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени