Виена се превърна в свърталище на руски шпиони

Страната почти не е намалила бройката на дипломатите

Руски шпионаж
Руски шпионаж Източник: Центр Досье

Виена се е превърнала в център на руските разузнавачи, работещи в Европа, тъй като Австрия почти не е намалила руското дипломатическо представителство след началото на войната в Украйна. Това коментира "Файненшъл таймс" по информация на свои източници, според които това се дължи на особеностите на австрийското законодателство.

 

Австрия не разполага с правна рамка, която да позволява регламентирането на разузнавателни дейности, които не са насочени "във вреда" на страната. В Австрия остават акредитирани повече от 180 руски дипломати. Почти една трета от тях използват дипломатическо прикритие, за да събират разузнавателна информация.

 

Виена
Виена Източник: Zonanews

Според вестника руското разузнаване използва Виена и за мащабна операция за електронно наблюдение. Източниците на изданието твърдят, че покривите на всяка руска дипломатическа сграда в Австрия са покрити с куполи и навеси, криещи шпионски устройства.

 

"Файненшъл таймс" уточнява, че от началото на войната западните държави са изгонили общо над 600 руски дипломати, някои от които са били заподозрени в шпионаж. Германия, Франция и Полша са изгонили повече от 40 дипломати, Естония, Словакия и Словения - повече от 30, а България - повече от 80. Междувременно Австрия изгони само четирима дипломати.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени