Виетнам обяви стратегическо партньорство със САЩ след посещението на Путин

Помощник държавният секретар на САЩ Даниел Критенбринк посети Виетнам в отговор на визитата на Путин в Ханой

Даниел Критенбринк
Даниел Критенбринк Източник: GLOBAL LOOK PRESS

Виетнам смята САЩ за стратегически важен партньор и е готов да работи с Вашингтон за засилване на сътрудничеството между САЩ и страните от Югоизточна Азия, заяви виетнамският външен министър Буй Тхан Сон.

 

Според Vietnam Plus министърът се е срещнал с помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на Източна Азия и Тихия океан Даниел Критенбринк. Буй Тхан Сон заяви, че Ханой планира да развие стратегическо партньорство с Вашингтон в икономическия, инвестиционния и екологичния сектор.

 

Дипломатите обсъдиха и конкретни мерки за изпълнение на договореностите. Критенбринк отбеляза, че САЩ подкрепят "силен и независим" Виетнам, тъй като такава държава отговаря на интересите на САЩ.

 

Той отбеляза, че отношенията между двете държави "никога не са били по-силни от сега", а двустранното сътрудничество се развива в почти всички области. Критенбринк отказа да коментира външната политика на Виетнам, заявявайки, че е лична работа на Ханой да защитава интересите му.

 

Руският диктатор Владимир Путин посети Северна Корея и Виетнам през юни. Последният път, когато държавният глава беше в Ханой, беше през ноември 2017 г., когато страната беше домакин на срещата на върха на APEC. В същото време последното официално посещение на Путин във Виетнам се състоя през ноември 2013 година.

Още от "Светът"

Блинкън на визита в Израел: Среща се с Нетаняху и Галант за съживяване на преговорите за примирие в Близкия изток

Това е 11-ото пoсещение в региона на американския топ дипломат, откакто на 7 октомври миналата година радикалното терористично формирование Хамас нападна Южен Израел

Прочетете повече прочетете повече

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени