Виетнам обяви стратегическо партньорство със САЩ след посещението на Путин

Помощник държавният секретар на САЩ Даниел Критенбринк посети Виетнам в отговор на визитата на Путин в Ханой

Даниел Критенбринк
Даниел Критенбринк Източник: GLOBAL LOOK PRESS

Виетнам смята САЩ за стратегически важен партньор и е готов да работи с Вашингтон за засилване на сътрудничеството между САЩ и страните от Югоизточна Азия, заяви виетнамският външен министър Буй Тхан Сон.

 

Според Vietnam Plus министърът се е срещнал с помощник-държавния секретар на САЩ по въпросите на Източна Азия и Тихия океан Даниел Критенбринк. Буй Тхан Сон заяви, че Ханой планира да развие стратегическо партньорство с Вашингтон в икономическия, инвестиционния и екологичния сектор.

 

Дипломатите обсъдиха и конкретни мерки за изпълнение на договореностите. Критенбринк отбеляза, че САЩ подкрепят "силен и независим" Виетнам, тъй като такава държава отговаря на интересите на САЩ.

 

Той отбеляза, че отношенията между двете държави "никога не са били по-силни от сега", а двустранното сътрудничество се развива в почти всички области. Критенбринк отказа да коментира външната политика на Виетнам, заявявайки, че е лична работа на Ханой да защитава интересите му.

 

Руският диктатор Владимир Путин посети Северна Корея и Виетнам през юни. Последният път, когато държавният глава беше в Ханой, беше през ноември 2017 г., когато страната беше домакин на срещата на върха на APEC. В същото време последното официално посещение на Путин във Виетнам се състоя през ноември 2013 година.

Още от "Светът"

САЩ, Израел и Украйна се договорят да прехвърлят до осем системи "Пейтриът" на въоръжените сили на Украйна

Това показва промяна в отношенията между Израел и Русия, напрежението между които възникна поради подкрепата на Москва за палестинската терористична групировка "Хамас"

Прочетете повече прочетете повече

ISW: Политиката на Москва настройва все повече малцинствата в страната

Повсеместният недостиг на критични ракети за противовъздушна отбрана на Украйна възпрепятства способността на Украйна да защити своята критична инфраструктура срещу руски удари

Прочетете повече прочетете повече

НАТО заплашено от срив при война с Русия - установен е недостиг на стотици хиляди войници в евентуален конфликт с Москва

"На хартия" европейските съюзници от НАТО имат общо 1,9 милиона войници, но на практика ще бъде трудно да привлекат повече от 300 хиляди за участие в потенциален военен конфликт с Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени