Виктор Орбан избра да се присъедини към консерваторите, не към крайнодесните

Групата включва сега испанската крайнодясна партия "Вокс", полската партия "Право и справедливост" и шведската крайна десница "Шведски демократи"

Виктор Орбан
Виктор Орбан Източник: Getty Images

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че неговата партия ще се присъедини към групата на Европейските консерватори и реформисти, в която членува и партията на италианския премиер Джорджа Мелони, след евроизборите, съобщава БТА, като се позовава на италианската информационна агенция АНСА.


Изборът на Орбан между консерватори и крайната десница беше една от интригите преди европейските избори през юни, след като партията му "Фидес" напусна Европейската народна партия под силен натиск да бъде изключена. Оттогава тя не е избирала европейско семейство, а депутатите й в Европейския парламент са независими.

 

"Идеята беше да се присъединим дори по-рано, но на този етап решихме да го направим след изборите за ЕП през лятото", заяви Орбан пред италианските издания "Република" и "Стампа" след срещата на върха на евролидерите в Брюксел.

 

По време на тази среща Мелони изигра роля в убеждаване на Орбан да се откаже от ветото си върху решението за отпускане на 50 милиарда евро помощ от ЕС за Украйна, посочва АНСА.

 

Европейските консерватори и реформисти бяха основани през 2009 г. от лидера на британските тори Дейвид Камерън, когато Великобритания беше част от ЕС. Групата включва сега испанската крайнодясна партия "Вокс", полската партия "Право и справедливост" и шведската крайна десница "Шведски демократи", припомня АНСА.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени