Виктор Орбан: Казваме "не" на проектираната Европейска империя

Орбан с публикацията за пореден път нападна ръководството на ЕС

Виктор Орбан
Виктор Орбан Източник: EPA

Хърватският вестник "Вечерни лист" публикува платена от унгарския премиер Виктор Орбан статия,  предаде сръбското радио Б92. Министър–председателят в Будапеща на страниците на изданието обяви своите виждания за Европейския съюз в седем точки.

 

Ето какво гласи статията на политика:

1. В Брюксел създават супердържава без да имат право да правят това. Ние казваме категорично "Не" на проектираната Европейска империя.

2. Интеграцията е средство, а не цел. От основополагащите документи на ЕС трябва да се премахнат думите, в които се настоява за по-тясна интеграция между държавите.

3. Решенията трябва да се вземат от избрани лидери, а не от международни неправителствени организации. Ние казваме "Не" на натиска, оказван върху правосъдната система.

4.  Общите икономически успехи са в основата на европейската интеграция. Ако не можем да работим заедно за постигането на стопански просперитет, то тогава е по-добре да сложим край на ЕС.

5. Следващото десетилетие ще бъде предизвикателство за нас. Заплашват ни масови мигратски вълни и пандемии. Ние трябва да защитим европейските граждани.

6. Ние трябва да възродим европейската демокрация. Европейският парламент е в задънена улица и защитава единствено и само собствените си идеологически и институционални интереси. Националните парламенти трябва да играят по-голяма роля.

7. Сърбия трябва да бъде приета в ЕС.

 

"Орбан с публикацията за пореден път нападна ръководството на ЕС, което го смята за "хулиган", коментира белградската медия. Унгарският премиер има проблеми с Брюксел относно върховенството на закона в страната му, нападки срещу международни неправителствени организации, приемането на имигранти от Азия и Африка и т.н.", припомни радиото.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени