Виктор Орбан обвини ЕС, че води "джихад"

Според него на изборите през 2022 г. трябва да се следва стратегията на Рейгън от студената война

Виктор Орбан
Виктор Орбан Източник: EPA

"Брюксел води "джихад на два фронта" - по линия на върховенството на закона и зелената идеология. В интерес е на Будапеща да остане в Европейския съюз, но не и в еврозоната". Това коментира  премиерът на Унгария Виктор Орбан по време на тазгодишния т.н. "граждански пикник" (който се провежда от 2004 г., бел.ред.) край езерото Балатон, цитиран от ATV.

 

 "Въпреки че правителството е по-добро от опозицията във всички отношения, парламентарните избори през следващата година все още представляват риск, тъй като е възможна намеса от чужбина", е заявил Виктор Орбан. Според него на изборите през 2022 г. трябва да се продължи "унгарското призвание", следвайки стратегията за спечелване на студената война на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън "ние печелим, те губят". Според премиера на Унгария политическата стабилност в Карпатския басейн е особено важна, тъй като регионът се е завъртял около оста си няколко пъти през последните 100 години след Трианонския договор, който е довел до големи исторически промени.

 

През юни европейски политици отправиха нови тежки критики към Орбан заради унгарския закон, който не позволява пропагандата на хомосексуализъм в училищата. Нидерландският премиер Марк Рюте тогава заяви: "За мен в такъв случай няма какво повече да търсите в Европейския съюз”. Той обаче отчете, че не съществува механизъм за прекратяване на членството в ЕС. 


Според източниците на частната телевизия ATV, Орбан е заявил на мероприятието, че Унгария има силен интерес да остане в ЕС, но членството в еврозоната не е желателно. Правителството на Орбан от години е обвинявано, че систематично подкопава правовата държава, свободата на медиите и съдебната система. Европейската комисия започна няколко процедури срещу Унгария.

 

Новият бюджет на ЕС предвижда разглеждане на въпроса с върховенството на правото преди да бъдат отпуснати европейските средства. Заради това Унгария се обърна към Европейския съд в Люксембург. Преди година лидерите на страните от ЕС се разбраха за това, че финансирането на отделни държави членки може да се замразява, а в най-тежкия случай да се прекратява изобщо, ако е застрашено върховенството на закона, което може да засегне финансовите интереси на съюза. 

 

През юли Европейската комисия пропусна собствения си срок за отпускане на милиарди евро помощ за икономическо възстановяване на Унгария. Будапеща трябва да получи 7,2 млрд. евро стимули от фондове на ЕС, предназначени да задействат икономическия растеж и да се преодолеят последствията от пандемията от коронавируса. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени