Виктория Нюланд се завръща в Държавния департамент, реанимирана от Байдън

Байдън номинира за заместник-държавен секретар по политическите въпроси Виктория Нюланд. Това е третата в йерархията на Държавния департамент позиция

Виктория Нюланд
Виктория Нюланд Източник: Twitter

Виктория Нюланд е родена на 1 юли 1961 г. в Ню Йорк. Тя е дъщеря на бившия преподавател по биоетика в Йелския университет Шервин Нюланд. Съпругът й Робърт Каган е историк, неоконсерватор, външнополитически анализатор в Института Брукингс. В администрацията на Барак Обама Виктория Нюланд беше помощник-държавен секретар по европейските и евразийските въпроси. От септември 2013 г. до януари 2017 г. тя на практика се занимаваше основно с въпросите, свързани с политиката към постсъветските държави. Нюланд е специалист по постсъветските държави и основен куратор на "Майдана" в Киев преди седем години.

Нюланд започва дипломатическата си кариера още през 80-те и достига в администрацията на Бил Клинтън до дясна ръка на заместинк-държавния секретар Строуб Талбот. Била е в екипа на вицепрезидента Дик Чейни, а след това става американски посланик в НАТО. По-късно Нюланд е назначена като посланик за специални поръчения към щаба на командването на Въоръжените сили на САЩ в Европа, а от 2011 г. е докладчик към Държавния департамент. Назначена е за заместник-държавен секретар по европейските и евразийски работи през май 2013 г. На 4 февуари 2014 г. в You tube изтече запис (останало неизвестно от кого направен) между Нюланд и американския посланик в Украйна Джефри Паят, който тя казва "Fuck EU" ("Майната му на ЕС"), а Паят отговар: "Да, много точно". 
През май 2019 г. тя се изказа за ожесточаване на санкциите срещу Русия и скоро след това Москва отказа да й издаде виза.

Още от "Светът"

Украйна и балтийските страни ще бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради участието на Сергей Лавров

Присъствието на Лавров поражда риск "от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълноправен член на нашата общност от свободни страни, се казва в тяхно съвместно изявление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени