Високопоставени американски сенатори призоваха за "пълна отчетност" около казуса с Кристалина Георгиева

Известни икономисти като Джефри Сакс и жени лидери също изразиха подкрепа за Кристалина Георгиева

Сенатор Робърт Менендез
Сенатор Робърт Менендез Източник: Getty Images

Високопоставени американски сенатори призоваха за "пълна отчетност" около спора за подправени данни на Световната банка (СБ), в който бе въвлечена Кристалина Георгиева, понастоящем управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), предава Ройтерс.

 

Председателят на комисията по външните работи към Сената на САЩ, демократът Робърт Менендес, и Джеймс Риш, най-високопоставеният републиканец в комисията, изпратиха съответно писмо до президента Джо Байдън. Те призовават Байдън да нареди на американското министерство на финансите "да осигури пълна отчетност" с необходимото усърдие и бързина.

 

Кристалина Георгиева, която оглавява МВФ от 2019 г., отхвърли в петък заключенията на външно разследване, проведено от американската юридическа кантора УилмърХейл (WilmerHale), че докато е била на ръководен пост в СБ през 2017 г., е оказала неправомерен натиск върху свои подчинени да фалшифицират данни в полза на Китай, за да отиде той на по-предно място в класацията "Да правиш бизнес" (Doing Business) за 2018 г.

 

Тя на свой ред обяви, че се е намесила, за да блокира предложение на човек от екипа на тогавашния президент на СБ Джим Йон Ким данните за Хонконг да бъдат взети предвид при изчисляването на рейтинга на Китай в "Да правиш бизнес", което би подобрило значително позициите на страната в ежегодната класация на банката.

 

Вчера заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис се срещна с Кристалина Георгиева във Вашингтон. След това той постна туит в нейна подкрепа. "Винаги е хубаво да видя (Кристалина) Георгиева от МВФ". МВФ показа "истинско лидерство" при раздаването на паричните резерви на страните членки, написа Домбровскис. Известни икономисти като Джефри Сакс и жени лидери също изразиха подкрепа за Кристалина Георгиева, отбелязва Ройтерс.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени