Високопоставени представители на Републиканската партия в САЩ призоваха да бъдат предоставени далекобойни ракети ATACMS на Украйна

Цената да не направите това е не само риск от патова ситуация на бойното поле и от по-нататъшно удължаване на тази война, пишат те

Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS
Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS Източник: US Army

Група високопоставени републиканци от Конгреса на САЩ призоваха президента Джо Байдън да изпрати в Украйна далекобойни ракети, демонстрирайки продължаващата подкрепа за Киев сред американските законодатели въпреки отпора от страна на някои консерватори срещу изпращането на още военна помощ за Киев.

 

В писмо до Байдън от 1 ноември, видяно от Ройтерс, най-високопоставените републиканци от комисиите на Конгреса по външните отношения и въоръжените сили пишат, че приветстват съобщенията, че администрацията е предоставила на Украйна ограничени количества ракети АТАЪМС (Army Tactical Missile Systems), но искат той да изпрати още далекобойни системи.

 

"Нуждата на Украйна от далекобойни боеспособности остава спешна, особено, за да достига цели по цялата територия на Крим", пише в писмото на законодателите от Камарата на представителите Майкъл Маккол и Майк Роджърс, и сенаторите Джеймс Риш и Роджър Уикър.

 

Те изпратиха писмото в момент, когато Камарата на представителите на САЩ, в която републиканците имат мнозинство, се подготвя да гласува самостоятелен законопроект за предоставяне на помощ на Израел, като по този начин долната камара на американския законодателен орган се противопоставя на искането на президента от Демократическата партия Джо Байдън за широкообхватен закон в областта на националната сигурност на стойност 106 милиарда долара, предвиждащ финансиране за Израел, Украйна и Тайван, отбелязва Ройтерс.

 

В своето писмо американските законодатели посочват, че Украйна е поискала далекобойни ракети АТАCМС и е демонстрирала способността си да ги използва отговорно, както и че не е имало руска ескалация в отговор на тяхната употреба. "Ясно е, че е време да довършите работата по АТАCМС", пишат те. "Цената да не направите това е не само риск от патова ситуация на бойното поле и от по-нататъшно удължаване на тази война, но и заплаха от допълнителна световна нестабилност на фона на операциите за влияние, които нашите противници извършват по целия свят", се допълва в писмото.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени