Висш американски военен е възмутен от подкрепата на Тръмп за руската агресия

Тази година се навършват 75 години от създаването на НАТО...фокусиран съм върху това да продължим да изграждаме и укрепваме отношенията си с НАТО, добави той

Генерал Чарлз К. Браун-младши
Генерал Чарлз К. Браун-младши Източник: Airandspaceforces.com

Председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Чарлз К. Браун-младши заяви, че доверието в САЩ е застрашено заради Доналд Тръмп. Той визира скандалните изявления на кандидата за президент на РП относно НАТО и съюзниците на САЩ, изказани по време на предизборен митинг.

 

"Тази година се навършват 75 години от създаването на НАТО. И вярвам, че имаме задължението да подкрепим този Алианс. Доверието в САЩ е заложено на карта във всеки от нашите съюзи, а лидерството на САЩ продължава да бъде необходимо, търсено и очаквано", каза Браун по NBC.

 

Според него това е посланието, което той отправя към страните от НАТО, "разбирайки, че всеки от нас има политическо ръководство, с което трябва да работим, и че те определят дневния ред".

 

"Фокусиран съм върху това да продължим да изграждаме и укрепваме отношенията си с НАТО. Ясно е, че ще има различни диалози на политическо ниво. Моята работа е да се уверя, че правим най-доброто, което можем с нашите съюзници от НАТО във военно отношение, и ще продължа да правя това през цялото време", каза Браун, коментирайки изявленията на Тръмп за Русия и НАТО.

 

Скандалното изказване на Тръмп за НАТО
Доналд Тръмп по време на речта си на предизборен митинг заяви, че е заплашил лидера на една от европейските страни, че ще позволи на Русия да "прави каквото си иска" със страните от НАТО, които харчат малко за отбрана.

 

Изявлението предизвика вълна от възмущение, по-специално генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че подобни изявления "подкопават цялата ни сигурност".

 

Говорителят на президента на САЩ Андрю Бейтс нарече думите на Тръмп "ужасяващи и безпочвени". Самият Джо Байдън заяви, че насърчаването от страна на Тръмп на руската агресия срещу страните от НАТО представлява заплаха за американската сигурност.

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени