Висш полски съд отхвърли присъда на Европейския съд за правата на човека

Трибуналът бе сезиран по казуса от министъра на правосъдието Збигнев Жобро, който е и главен прокурор на Полша

Полски Конституционен съд
Полски Конституционен съд Източник: Wikimedia Commons
Конституционният трибунал на Полша постанови вчера, че Европейският съд за правата на човека няма юрисдикция по въпроса за назначаването на полски съдии. Така полските магистрати отхвърлиха присъда от май тази година на ЕСПЧ, предаде Ройтерс.
 
"Член 6 от Конвенцията (Европейската конвенция за правата на човека, бел.ред) . . ., доколкото включва Конституционния трибунал в дефиницията си на съд, не е съвместим" с полската конституция, каза Юлия Пшилембска, председателка на трибунала. По думите й чл. 6 е неконституционен, тъй като дава на ЕСПЧ правото да преценява законността на назначенията на членове на трибунала.
 
Трибуналът бе сезиран по казуса от министъра на правосъдието Збигнев Жобро, който е и главен прокурор на Полша. През май ЕСПЧ постанови, че на компания е било отказано правото на адекватно изслушване заради незаконно назначен член на Конституционния трибунал. Полският Конституционният трибунал  по-рано тази година взе решение, че части от договорите за съюза са несъвместими с полската конституция.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени