Виталий Кличко: Подготвяме се за всяка възможност

Ако се стигне до ескалация трябва да сме готови да защитим независимостта и целостта на страната си, казва Кличко

Виталий Кличко
Виталий Кличко Източник: Telegram

Виталий Кличко, бившият боксьор в тежка категория и настоящ кмет на Киев, отправи остро предупреждение към Русия за присъствието на нейни войски в близост до границата с Украйна. "Подготвяме се за всяка възможност.

 

Ако се стигне до ескалация трябва да сме готови да защитим независимостта и целостта на страната си - и гражданската отбрана също трябва да бъде подготвена", заяви Кличко в интервю за CNN.

 

"Надяваме се това никога да не се случи, това е най-лошият сценарий, но трябва да сме готови", добави той. От месеци има напрежение в близост до украинско-руската граница, където са се струпали над 100 000 руски войници.

 

Кличко заяви, че е притеснен от руските военни сили, но и че е възможно те да са просто тактика за "показване на мускули". Кметът на Киев разкритикува преговорите в Швейцария и Белгия, че не включват Украйна на високо равнище, и ги нарече "геополитическа" игра.

 

"Всички говорят за Украйна без Украйна", каза той. "Без доставка на оръжия в този регион, без финансова подкрепа, без пропаганда, този конфликт никога, никога няма да се случи. Всичко става под контрола на Руската федерация", коментира още бившият боксьор.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Нужна е повече решителност, НАТО трябва да сваля руски ракети над украинска територия

Според Зеленски ситуацията на бойното поле в североизточната част на страната вече е под контрол, след като силите на Москва пресякоха границата и започнаха нахлувания към град Харков

Прочетете повече прочетете повече

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени