Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел е в Киев, където ще участва в срещата на външните министри на ЕС

За първи път в историята на ЕС, срещата на външните министри на държавите членки е извън територията на съюза

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел е в Киев, където ще участва в срещата на външните министри на ЕС
Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел е в Киев, където ще участва в срещата на външните министри на ЕС Източник: Пресцентър на МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел е на посещение в Киев, където ще участва в срещата на външните министри на Европейския съюз (ЕС), съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР). 

 

За първи път в историята на ЕС, срещата на външните министри на държавите членки е извън територията на съюза. Историческата среща днес се състои в Киев, написа Габриел във Фейсбук. На церемония по полагане на венци пред "Стената в памет на загиналите за Украйна" заедно с министрите показахме своето уважение към загиналите. Поклон пред паметта им, написа още вицепремиерът и външен министър. 

 

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел съобщи за срещата в социалните мрежи, като я определи като "историческа” и израз на "солидарност" с Украйна, съобщиха още от МВнР. 

 

"Събирам днес външните министри от ЕС в Киев за първата по рода си среща на всички 27 държави членки извън съюза", написа Борел. Бъдещето на Украйна е в ЕС, допълни той.

 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба приветства днешната първата среща на европейските си колеги в Киев.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени