Вицепрезидентът на Афганистан: Съпротивлявайте се срещу талибаните

Ние, за разлика от САЩ и НАТО, останахме твърди и виждаме пред нас огромни възможностиq of/dls jfx

Амрулла Салех
Амрулла Салех Източник: АФП

Вицепрезидентът на Афганистан Амрулла Салех заяви, че поема ръководството на страната, предаде Би Би Си. "Според Конституцията на Афганистан в случай на отстъствие, бягство, оставка или смърт бягство на държавния глава управлението на страната се поема от вицепрезидента. Аз се намирам на афганистанска територия и съм единственият законен изпълняващ длъжността президент. Започвам преговори с всички лидери с молба за тяхната подкрепа", написа той в Туитър.

 

"Ние, за разлика от САЩ и НАТО, останахме твърди и виждаме пред нас огромни възможности. Ето защо аз призовавам – съпротивлявайте се срещу талибаните", написа още Салех в системата за микроблогове.

На 15 август 2021 г. президентът на Афганистан Ашраф Гани избяга от страната и фактическото управлението бе поето от представители на талибаните.

 

"Вчера в южния град Кандахар пристигна една от ключовите фигури на движението молла Абдул Гани Барадар, наричан и Касапина Барадар. За да посрещнат заместник-председателя на организацията на летището се стекоха много хора", това написа британският в. Дейли мейл.

 

"Барадар е роден през 1968 г. в централата провинция Орузган, но е израснал в Кандахар, родния град на движението. Той на малко над 20-годишна възраст се е присъединил към въоръжената съпротива срещу съветската окупация на страната си (1979 – 1989 г.). По време на първото управлението на талибаните от 1996 до 2001 г. Барадар е заемал редица постове в ръководството на страната. По време на американската операция в Афганистан след атентатите на 11 септември заместник-военният министър е избягал в съседен Пакистан. Той през 2010 г. е бил арестуван в Карачи и освободен осем години по-късно. Оттогава до 17 август тази година Касапина е живял в катарската столица Доха", посочи още изданието.

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени