Властите на Германия и Франция категорично се противопоставиха на забраната за издаване на шенгенски визи на руснаци

"Нашата визова политика трябва да продължи да осигурява междуличностни контакти в ЕС с руски граждани, които не са свързани с руското правителство", заключиха френските и германските политици

Визи за руски граждани
Визи за руски граждани Източник: Фейсбук

Властите на Германия и Франция категорично се противопоставиха на забраната за издаване на шенгенски визи на руснаци. Позицията на двете европейски страни по този въпрос съобщи ДПА с позоваване на документ, изпратен от тях до други страни от Европейския съюз (ЕС), предава ТАСС.

 

Според агенцията Париж и Берлин са призовали съюза да помисли за интелигентни начини за използване на визите като важен лост за влияние. По-специално се предлага щателна проверка на руските граждани за възможни заплахи за сигурността. Страните също отбелязаха необходимостта да не се подценява въздействието на опита от живота в демокрации, особено за бъдещите поколения.

 

"Нашата визова политика трябва да отразява това и да продължи да осигурява междуличностни контакти в ЕС с руски граждани, които не са свързани с руското правителство", заключиха френските и германските политици.

 

Държавите призоваха за запазване на правната рамка, позволяваща на творци, студенти, учени и професионалисти от различни области да влизат в ЕС, независимо от заплахата от политически мотивирано преследване.

По-рано Politico писа, че европейските страни не могат да наложат забрана за издаване на шенгенски визи на руснаци, но са в състояние да постигнат "политическо решение" за забавяне на процеса на издаване.

Според изданието редица страни от ЕС сега без особен ентусиазъм приемат въпроса за отказ за издаване на визи на руски граждани.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени