Властите в Русия повдигнаха ново обвинение на Навални - за мошеничество

Обвиняват го в присвояване на близо 4 млн. евро от неговите фондации.

Руските власти образуваха ново наказателно дело срещу опозиционера Алексей Навални - този път за измама в особено големи размери. Това съобщи официално представителят на Следствения комитет Светлана Петренко, цитирана от РИА Новости. 

Тя уточни, че са събрани достатъчно данни срещу Навални и негови приближени. Разследването е за средства в размер на 588 милиона рубли, събрани като дарения от физически лица за неправителствени организации, сред които неговите фондации Фонд за борба с корупцията, Фонд за подкрепа на медиите, Фонд за защита правата на човека.

Парите били предназначени за целите на тези фондации, но Навални, като техен фактически ръководител, използвал повече от 356 милиона рубли (над 3,9 млн. евро - б.р.) за лични цели, в това число за придобиване на лично имущество, материални ценности и разплащане на разходи, включително и за почивка в чужбина.

"По този начин средствата, събрани от граждани, са откраднати. В момента се извършват следствени действия за установяване на всички обстоятелства около престъплението, както и други лица, участващи в извършването му", заявява пред РИА Новости Светлана Петренко.)
Това се случва, след като вчера Русия даде ултиматум на Алексей Навални да се върне от Германия до днес или го чака затвор. Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) го обвини, че нарушава задълженията си, произтичащи от условната присъда, която получи през 2014 г. Тогава критикът на Кремъл бе осъден условно на три години и половина затвор по дело за присвояване на пари, което казва, че е политически мотивирано. 

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Украинците, които се бореха срещу нацизма през Втората световна война, отново се надигат срещу злото

Призивите, резолюциите и половинчатите санкции не ги спират. И единственият въпрос, който днес вълнува Путин, е, кой ще е следващият, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Подслушвателни устройства бяха открити в зала, отредена за заседание на полското правителство

Полша е разпределителен транспортен възел за военните доставки на Запада за Украйна по време на съпротивата на Киев срещу продължаващата трета година руска инвазия и съответно Варшава е с повишено внимание за всякакви признаци на шпионска дейност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени