Властите в САЩ ще разкрият през декември нови материали за убийството на президента Джон Кенеди

Очаква се Националната администрация на архивите на САЩ да осигури онлайн достъп до тези документи

Джон Кенеди секунди преди да бъде застрелян
Джон Кенеди секунди преди да бъде застрелян Източник: Wikimedia Commons
Американската администрация възнамерява на 15 декември да публикува нови документи, свързани с убийството през 1963 г. на 35-ия президент на САЩ Джон Кенеди. Това се казва в съобщение, публикувано от пресслужбата на Белия дом, цитирана от БТА.
 
Конгресът на САЩ през 1992 г. обяви, че всички данни, свързани с убийството на Кенеди, "трябва да бъдат разкривани постепенно", освен ако не вредят на отбраната, разузнаването, правоприлагането или външната политика на страната, отбелязва АП. За целта американските ведомства проверяват тези документи.
 
Настоящият американски президент Джо Байдън одобри процедурата за публикуване на тези материали. Някои от тях се очаква да бъдат разкрити на 15 декември. Това е информацията, чието публикуване не предизвика възражения от властите. Властите дори поискаха да отложат публикуването на втората част. Очаква се тя да бъде разкрита едва на 15 декември 2022 г.
 
В същото време, както се посочва в изявлението, американските ведомства може да се застъпят, че някои от данните за убийството на Кенеди не трябва да бъдат публикувани след 15 декември 2022 г.
 
Очаква се Националната администрация на архивите на САЩ също да разработи план за създаване на цифрова база данни с отворен достъп, в която да бъдат поместени тези документи.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени