Внесоха в Сената обвинителния акт за импийчмънт на Доналд Тръмп

Представители на демократите в Камарата на представителите внесоха делото за импийчмънт срещу Доналд Тръмп в Сената. В същото време представители на Републиканската партия в Сената, коит бяха заявили, че ще подкрепят импийчмънта, рязко съкратиха своя критичен тон и отказаха да участват в осъждането му за т.н. "смъртоносна обсада на Капитолия", съобщава Асошиейтед прес.

Внесоха в Сената обвинителния акт за импийчмънт на Доналд Тръмп
Внесоха в Сената обвинителния акт за импийчмънт на Доналд Тръмп Източник: The Japan Times

Обвинението, което деветимата представители в Камарата н апредставителите от Демократическата партия внесоха, съдържа обвинение в "подстрекателство към бунт". Те направиха церемониален марш до Сената, докато преминаваха през същите зали, в които нахлуха преди няколк оседмици привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп. 
В отговор на този акт на демократите, републиканските представители ще представят голям набор от правни аргументи срещу легитимността на процеса и ще се опитат да докажат, че многократните опити на Тръмп да бъдат отменени резултатите от избори заради нарушения, представляват такова подстрекателство.

Това е ранен сигнал за влиянието, което продължава да оказва Тръмп върху партията си, отбелязва АП. Обвинителите от Камарата на представителите внесоха в Сената едно единствено обвинение срещу Тръмп за "подстрекаване към бунт", като извършиха церемониална процесия от долната камара на Конгреса до Сената. Безпрецедентността на ситуацията се състои в това, че Тръмп е първият американски президент, срещу когото за втори път се води процес за импийчмънт.
Самият процес в Сената ще започне в седмицата, започваща на 8 февруари.

Източник: Associated Press News

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени