Военен експерт: Харков би могъл да бъде защитен от ПВО система като израелския "Железен купол" (ВИДЕО)

Системата "Железен купол" е приета на въоръжение в Израел от 2011 г.

Израелската система за ПРО "Железен купол"
Израелската система за ПРО "Железен купол" Източник: Shutterstock

Системата за ПВО "Железен купол", която се произвежда в Израел, би могла да защити Харков от обстрела на руската артилерия. Такова мнение изрази украинският военен експерт, полковникът от запаса Олег Жданов в интервю за Дмитрий Гордон и неговия интернет сайт Gordonua.

 

"Има такива "умници, които твърдят, че уж Киев бил взел всички средства за ПВО и заради това в Киев не падали ракети, а в Харков падат. Не! Харков не страда от ракетни удари. Харков страда от артилерийски обстрел - особено на реактивната артилерия, далекобойна и с голям калибър. Това са "Смерч" и "Ураган". Ето в този случай Харков би могъл да бъде защитен от системата "Железен купол". Тя е предназначена точно за това - за прихващане на артилерийски и реактивни снаряди", обясни той. 

 

Системата "Железен купол" е приета на въоръжение в Израел от 2011 г. и защитава важни обекти и населени пунктове чрез неутрализация на реактивни снаряди при приближаването им към целта. Всяка батарея има радиолокационна система и три пускови установки с 20 ракети-прехващачи във всяка от тях. Прехващането се извършва на разстояние от 4 до 70 км. Системата "Железен купол" има ефективност до 90 % и единствено залпов огън на множество РСЗО могат да я преодолеят.

 

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени