Военен кораб на САЩ освободи превзет в Аденския залив танкер, в чийто екипаж има и българи

Това съобщиха американски служители

Танкерът Central Park
Танкерът Central Park Източник: Zodiac Maritime

Американски военен кораб е отговорил на сигнала за бедствие на превзетия от въоръжени нападатели край бреговете на Йемен танкер "Central Park" и в момента корабът и екипажът му, сред който има и българи, са извън опасност, съобщиха днес американски служители.

 

Компанията оператор на превзетия в Аденския залив танкер, превозващ фосфорна киселина, "Зодиак Маритайм" потвърди, че става дума именно за "Сентрал парк". Засега въпросните американски служители отказват да разкрият подробности за това как нападателите са напуснали кораба и кои са.

 

Един от служителите, пожелал да остане анонимен, каза, че американският ескадрен миноносец "Мейсън" е отговорил на сигнала за бедствие на танкера и сега той е освободен. Инцидентът е последният от поредицата атаки в региона на Близкия изток, откакто на 7 октомври започна войната между Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас".

 

Случаят идва след превземането миналата седмица от йеменските хуси на свързан с Израел товарен кораб в южната част на Червено море. Групировката, която също така изстрелва балистични ракети и дронове срещу Израел, обеща да атакува още израелски кораби.

 

Оператор на малкия химически танкер "Central Park" е компанията "Зодиак Маритайм", със седалище в Лондон. Тази международна компания за управление на кораби е част от "Зодиак Груп" на израелския милиардер Еял Офер.

 

В британските корпоративни регистри са посочени двама мъже с фамилия Офер като настоящ и бивш директор на "Клъмвез шипинг" (Clumvez Shipping), включително Даниел Гай Офер, който също е директор в "Зодиак маритайм".

 

Компанията "Зодиак маритайм" посочи в изявление, че "Сентрал парк", който е превозвал пълен товар фосфорна киселина, е участвал в предполагаем инцидент, свързан с пиратство, докато е преминавал през международни води, на около 54 морски мили от бреговете на Сомалия. Фосфорната киселина се използва предимно за производство на торове.

 

"Нашият приоритет е безопасността на нашите 22 членове на екипажа на борда. Управлявляваният от турски капитан кораб има многонационален екипаж, състоящ се руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани", се допълва в изявлението.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени