Военна помощ за Украйна и Израел на стойност доста повече от $2 млрд. готви президентът Байдън

Байдън обмисля искане за бюджет, обединяващ помощта за Израел, Украйна и вероятно Тайван, за да увеличи шансовете той да бъде одобрен

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: ABD

Новият оръжеен пакет на Съединените щати за Израел и Украйна ще бъде на значително по-висока стойност от 2 милиарда долара. Това заяви съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, цитиран от агенция Ройтерс.

 

В интервю за предаването на CBS "Face the Nation", той заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън ще проведе интензивни разговори с Конгреса на САЩ тази седмица относно необходимостта пакетът да бъде одобрен.

 

Борбите на републиканците да изберат председател на Камарата на представителите, след като преди почти две седмици партийните хардлайнери свалиха Кевин Маккарти, забавиха действията по законодателството.

 

Байдън обмисля искане за бюджет, обединяващ помощта за Израел, Украйна и вероятно Тайван, за да увеличи шансовете той да бъде одобрен на фона на призивите на някои републиканци за намаляване на средствата за Киев.

 

Някои републиканци вече заявиха, че няма да подкрепят никакъв пакет от помощи за Израел, който също има помощ за Украйна. Не е ясно и как определен законопроект ще се придвижи през Конгреса без председател на Камарата на представителите.

 

Запитан дали искането ще бъде за 2 милиарда долара, Съливан отговори: "Цифрата ще бъде значително по-висока, но, както казах, със сигурност ще включва необходимото военно оборудване за защита на свободата, суверенитета и териториалната цялост на Украйна и помощ на Израел да се защити в борбата с терористичната заплаха".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени