Военната агресия на Русия срещу Украйна е постоянна точка в дневния ред на външните министри на ЕС

Министър Кондов взе участие в неформалната среща в Ню Йорк на външните министри на държавите-членки на ЕС

Министър Кондов взе участие в неформалната среща в Ню Йорк на външните министри на държавите-членки на ЕС
Министър Кондов взе участие в неформалната среща в Ню Йорк на външните министри на държавите-членки на ЕС Източник: Пресцентър на МВнР

В деня преди откриването на Общия дебат на79-та сесия на Общото събрание на ООН, външните министри на ЕС проведоха традиционната си среща, на която координираха позиции по водещи теми от дневния ред. Срещата се състоя  в Делегацията на Европейския съюз към ООН в Ню Йорк. Основните теми на дискусиите бяха руската агресия срещу Украйна и ситуацията в Близкия изток. Първите дипломати на държавите от ЕС имаха среща и с новия министър на външните работи на Украйна Андрий Сибиха.

 

Военната агресия на Русия срещу Украйна е постоянна точка в дневния ред на външните министри на ЕС от нейното начало. Общо бе разбирането на участниците в срещата, че със своя ревизионистичен дневен ред, своята агресивна война в нарушение на международното право и своите ядрени заплахи, и с правото си на вето в ООН, Русия нарушава основните принципи на Устава на ООН и Заключителния акт от Хелзинки, заплашва демокрацията, свободата и сигурността в Европа.

 

Защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници е от решаващо значение и мирът за Украйна – траен, всеобхватен и справедлив, може да се основава само на Устава на ООН и принципите на международното право. Това послание Иван Кондов отправи в изказването си пред новия министър на външните работи на Украйна Андрий Сибиха, когато той се присъедини към външните министри на ЕС, като допълни, че това е важно за Украйна, за нашия Черноморски регион и за Европа като цяло. "Формулата за мир на президента Зеленский остава единственият надежден мирен формат за постигане на справедлив и траен мир, който трябва да се ръководи от Украйна", подчерта още министър Кондов на срещата с украинския първи дипломат.

 

Иван Кондов изрази убеждение, че санкциите са мощен инструмент за увеличаване на натиска върху Русия в отговор на нейната незаконна и неоправдана военна агресия срещу Украйна. Те вече са оказали осезаемо въздействие върху руската икономика и се очаква тяхното структурно въздействие върху руската финансова, промишлена и технологична база да се засили допълнително с времето. Той призова за по-нататъшно консолидиране на европейските усилия, за да бъде увеличена  ефективността на санкциите с приоритет върху техния активен обхват и  предотвратяването на възможностите за тяхното заобикаляне.

 

По-рано през деня министър Кондов взе участие и в Срещата на външните министри от Г-7+, посветена на подкрепата за енергийния сектор на Украйна.

 

Дискусията по ситуацията в Близкия изток се състоя в подготовка на  Министерската среща по ситуацията в Газа и прилагането на решението за две държави като път към справедлив и всеобхватен мир, включена в програмата на Общия дебат на79-та сесия на Общото събрание на ООН. Външните министри на ЕС обсъдиха на срещата си в Ню Йорк и  усложняващата се обстановка в Ливан.

 

През този ден българският външен министър проведе и няколко двустранни срещи със свои колеги. След телефонния разговор по между им от 2 септември, министърът на външните работи Иван Кондов се срещна и разговаря в Ню Йорк с  министъра на външните работи на Султаната Оман - Сайид Бадр Бин Хамад Ал-Бусайиди.

 

Министърът на външните работи Иван Кондов се срещна и разговаря в Ню Йорк с  министъра на външните работи на Султаната Оман - Сайид Бадр Бин Хамад Ал-Бусайиди
Министърът на външните работи Иван Кондов се срещна и разговаря в Ню Йорк с  министъра на външните работи на Султаната Оман - Сайид Бадр Бин Хамад Ал-Бусайиди Източник: Пресцентър на МВнР

Министър Кондов увери своя омански колега, че българската страна разглежда настоящата среща като подходяща възможност за набелязването на една стратегическа пътна карта за по-нататъшното развитие и надграждане на политическия диалог между двете страни. Потвърдено бе и заявеното в проведения наскоро телефонен разговор между двамата министри желание за полагането на последователни съвместни усилия  за издигане на двустранното сътрудничество до ниво, което да отговаря адекватно на споделения интерес в условията на настоящите регионални и глобални предизвикателства.

 

В този смисъл българският външен министър поднови отправената към неговия омански колега покана да осъществи посещение в България, което ще даде допълнителен импулс за развитие на отношенията между нашите две държави и ще подпомогне както поддържането на политическия диалог на нужното високо ниво, така и очертаването на нови перспективи за задълбочаване на секторно сътрудничество в областите от взаимен интерес.

 

Двамата министри обсъдиха и изключително напрегната обстановка в района на Близкия изток, актуалното развитие на произтичащите от конфликта в Газа процеси, неговите тежки хуманитарни измерения, и възможностите за подкрепа  на усилията на международната общност за деескалация.Иван Кондов обсъди със своя омански колега и предприеманите от българското правителство действия за разрешаване на казуса със задържания в Йемен екипаж на кораба "Галакси лийдър" и отново изрази благодарност за оказваната подкрепа.

 

Министър Сайид Бадр Бин Хамад Ал-Бусайиди от своя страна потвърди високата оценка на оманската страна за предприетите през последните месеци последователни стъпки в посока активизиране на двустранния диалог. Той заяви отново готовността на оманската страна за по-нататъшно тясно сътрудничество с България във всички области на взаимен интерес.

 

Като израз на желанието на двете страни за задълбочаване на двустранното сътрудничество и активизиране на двустранния диалог, министър Кондов и министър Ал-Бусайиди подписаха Споразумение между правителството на Република България и правителството на Султаната Оман за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически, специални и служебни паспорти, и Меморандум за разбирателство за провеждане на двустранни консултации между Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Султаната Оман. Постигнато бе и принципно съгласие за предприемането на нужните последващи стъпки за разкриването на дипломатическо представителство на Република България в Маскат.

 

По-рано през деня Иван Кондов се срещна и с вицепремиера по международните отношения и министър на външните работи на Черна гора Ервин Ибрахимович, с когото обсъдиха възможностите за задълбочаване на съществуващите отлични отношения и широк диалог, основан на приятелство и взаимно уважение между България и Черна гора като съюзници и партньори в НАТО в редица регионални формати и инициативи, където страните ни споделят общи ценности и отговорности за запазване на сигурността и стабилността в нашия регион. Министър Кондов използва възможността да увери своя колега, че България ще продължи да подкрепя твърдо перспективата на Черна гора за членство в ЕС.

 

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени