Военни анализатори: Войната в Украйна ще се реши до дни с битката за Херсон

Ако Украйна възстанови контрола си в района на Херсон, Русия ще бъде изтласкана източно от Днепър със заплаха за контрола й върху Донбас

Украинските военни нанесоха наказателен удар по завзетото от руски войски летище в Херсон
Украинските военни нанесоха наказателен удар по завзетото от руски войски летище в Херсон Източник: Telegram

Географският фокус на войната в Украйна в близките дни и седмици се измества на юг защото украинските въоръжени сили активизират подготовката си за освобождаването на Херсон. Кампанията за възстановяването на контрола върху този стратегически важен град в Южна Украйна вероятно ще бъде най-важното сражение от битката за Киев до сега и може да окаже решаваща роля за окончателния изход на войната.

 

В статия за "Ново време" Питър Дикенсон, научен сътрудник в Atlantic Council посочва, че подготовката за украинското контранастъпление на юг се провежда от началото на май.

 

Според Дикенсон, "Херсон като единствен областен град, който беше овладян от руските войски понастоящем е и най-значимият център на окупирания западен бряг на Днепър. Херсон е ключът за руските амбиции в Южна Украйна.

 

Москва трябва да запази контрола си върху Херсон, ако иска да достигне своите цели за настъпление към Одеса и Приднестровието и за окупирането на цялото черноморско крайбрежие на Украйна.

 

Ако Украйна възстанови контрола си в района на Херсон, Русия ще бъде изтласкана източно от Днепър със заплаха за контрола й върху Донбас и ще се сблъска с перспективата за по-нататъшно настъпление на Украйна за нарушаване на сухопътната връзка на Русия с Кримския полуостров и за освобождаването на цяла Южна Украйна".

 

В статията си обаче Дикенсон посочва, че: "руското командване също активно укрепва своята групировка в Южна Украйна като прехвърля значителни сили и средства от сегашния главен театър на военните действия в Източна Украйна – на южния фланг".

 

Според Дикенсон, мащабите на това прегрупиране може да бъде свързано с плановете на руското командване за провеждане на собствено настъпление на Херсонския участък с решителни цели.

 

В анализ за телевизионния канал "Ходорковски лайв", украинският военен експерт Олег Жданов посочва следните особености на военно-стратегическата обстановка в Южна Украйна и възможните планове на руското командване:

 

"В момента завършва мащабно прегрупиране на руските войски по цялото протежение на фронта от Харков до Херсон. Основно се прехвърлят войски от Донецкото и Харковското направления в Южна Украйна.

 

От района на Мариупол се извършва усилване на групировката в района на Донецк. Към района на Харков се подвеждат резерви от дълбочина на територията на Русия.

 

Източник: OffNews

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени