Военният експерт Олег Жданов: Руските войски са в капан и Путин го знае

Излизането на украинските сили на Азовското крайбрежие ще бъде началото на края за руските окупатори

Олег Жданов
Олег Жданов

Военният експерт Олег Жданов заяви, че излизането на украинските сили на Азовското крайбрежие ще бъде началото на края за руските окупатори, предаде агенция УНИАН, цитирана от Факти.

 

В блога си той обясни, че в този случай Русия вече няма да може да прехвърля войски от Крим в донецкото направление.

 

"Ако отидем на Азовското крайбрежие, тогава не може да се говори за прехвърляне на войски от Крим в посока Донецк. Днес Кримският мост не работи според товароносимостта си, през него не могат да преминават ешелони с техника, тралове с танкове също не минават оттам, тъй като автомобилната част е повредена. Единственият начин за снабдяване на Крим с военна техника са фериботните преходи", каза Жданов.

 

Според експерта този път е много дълъг и проблемен от гледна точка на логистиката. Това прави Крим идеалният капан. "Защо руснаците се страхуват толкова? Защо събират войски край Бердянск и Мариупол? Защото се страхуват да не попаднат в капан. Всеки, който не напусне Крим преди началото на контранастъплението на нашите войски, попада в капан. Особено в Крим", подчерта той.

 

Според прогнозата на Жданов в този случай руското командване ще трябва да изтегли войските си от луганската и донецката посока, за да не позволи на украинските войски да пробият към Азовското крайбрежие. Това ще даде възможност на украинските сили да преминат в настъпление в Донбас.

 

"Дори 400 000 (руски войници) не са достатъчни, за да балансират фронтовата линия на хиляда километра. Ако започнем контранастъпление в една посока, руснаците ще трябва да изтеглят войски от други направления. Защо Путин си блъска главата в стената и иска примирие и преговори? Прекрасно разбира, че щом сме готови за контранастъпление, няма с какво да се защитават, ще бързат от една посока в друга", отбеляза експертът. В същото време изтеглянето на войските от полуострова в района на Херсон също няма да помогне на нашествениците. ВСУ ще унищожи врага при този сценарий.

 

На 10 март Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария, заяви, че въоръжените сили на Украйна могат да започнат дългоочакваното контранастъпление в рамките на два месеца. "Ню Йорк Таймс" установи, че украинските защитници вече са провели щабни учения, в които са репетирали контранастъплението.

 

Военният експерт Владислав Селезнев е уверен, че оперативната пауза на фронта ще продължи до средата на април 2023 г. От канцеларията на президента заявиха, че Украйна ще получи всичко за връщането на своите територии и контранастъплението.

 

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени