Военният експерт Олег Жданов: Тежкото въоръжение не е достатъчно, Въоръжените сили на Украйна се нуждаят от мощен пехотен резерв

Украинските официални лица възлагат всички надежди на срещата в Брюксел на 15 юни

Олег Жданов
Олег Жданов

Преди ден Михайло Подоляк, съветник на началника на канцеларията на президента на Украйна, обяви броя на оръжията, от които Украйна се нуждае, за да спечели войната - 1000 гаубици калибър 155 мм , 300 реактивни системи за залпов огън (РСЗО), 500 танка, 2000 единици бронирана техника и 1000 дрона.

 

Съществуват известни съмнения, че западните партньори ще удовлетворят мащабните искания за оръжие, които Киев отправя. Политиците в украинското ръководство също разбират това. Ето защо те умишлено "надуват" изискванията, за да получат оптималното количество. Това мнение изрази военният експерт Олег Жданов в канала си в Телеграм.

 

Според него украинските военни не се опитват да изразяват истинските си нужди. Въпреки това, както отбелязва Жданов, проблемът не е само в това, че Украйна не разполага с тежки оръжия в необходимите количества, но и в това, че ВСУ изпитва недостиг на обучена и боеспособна пехота.

 

"Въпреки многобройните изявления на официални лица за 700 000 силоваци, които защитават Украйна, не всички от тях са боеспособни. Ето защо бойните части се изтеглят от фронтовете, където ситуацията се е успокоила, и се хвърлят в Луганска област, като се заменят с отряди на териториалната отбрана. Последните обаче често не разполагат с необходимото обучение, а често и с мотивация. По същата причина нашите контраатаки в различни райони се извършват с явно недостатъчни сили", отбеляза той.

 

 

Ето защо според Жданов най-важната задача пред украинските въоръжени сили в момента е да "създадат и обучат мощен пехотен резерв, който ще гарантира успеха на контраатаките ни, когато трябва да си върнем земята".

 

Украинските официални лица възлагат всички надежди на срещата в Брюксел на 15 юни, когато ще заседава контактната група "по въпросите на украинската отбрана".

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени