Военният престъпник от ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин: Трябва да се конфискуват луксозни вещи и жилища от елитите, които не подкрепят военните усилия на Русия в Украйна

Руският военнопрестъпник № 1 Владимир Путин също косвено атакува руските олигарси на 22 декември, като заяви, че руснаците, които източват парите на Русия от чужбина и нямат връзка със страната, "представляват опасност" за Русия

Евгений Пригожин сервира на военнопрестъпника Путин
Евгений Пригожин сервира на военнопрестъпника Путин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Собственикът на частната руска военна компания "Вагнер" и знаков военнопрестъпник Евгений Пригожин присъства на погребението на починал наемник в Санкт Петербург на 24 декември, където заяви, че Русия трябва да конфискува луксозни вещи и жилища от елитите, които не подкрепят военните усилия от страх да не загубят своите привилегирован начин на живот. 

 

Пригожин добави, че те подкрепят западна доминация в Русия - в замяна на спонсорство на техния начин на живот и сравни днешната руска олигархия с Украйна или с Русия от 90-те години. Пригожин разпали скандал относно погребението на военнослужещия от Вагнер през последните седмици, за да прокара политическите си цели - като легализирането на Вагнер в Русия - и неговите изявления, подкрепящи преразпределението на богатството на погребението, придобиха значителна популярност в руския интернет. Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в последния си анализ на хода на руската война срещу Украйна.

 

Блогъри, свързани с "Вагнер", подкрепиха критиките на Пригожин към руските официални лица и похвалиха подкрепата му за военните усилия. Пригожин може да използва подобни популистки предложения, за да издигне авторитета си в руското общество или да повлияе на връщането на по-строги мерки за национализация.

 

Руският военнопрестъпник № 1 Владимир Путин също косвено атакува руските олигарси на 22 декември, като заяви, че руснаците, които източват парите на Русия от чужбина и нямат връзка със страната, "представляват опасност" за Русия.

 

Путин твърди, че макар огромното мнозинство от руските бизнесмени да са патриоти, има и такива, които не споделят това мнение. Путин заключи, че "всеки се стреми не само да остане, да живее и работи в Русия, но и да работи в полза на страната ни". Путин преди това национализира големите предприятия в началото на 2000-те и може би се опитва да използва национализацията, за да принуди елитите да подкрепят неговата война в Украйна.

 

Украинското разузнаване продължава да предполага, че руската армия не следва правилните командни структури или процедури. Началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Кирил Буданов заяви, че Пригожин е сключил съюз с командващия руските въоръжени сили в Украйна генерал от армията Сергей Суровикин.


Буданов отбеляза, че и Пригожин, и Суровикин са съперници на руския министър на отбраната Сергей Шойгу и че Пригожин е използвал съюза в своя полза, за да получи тежко оръжие от руските въоръжени сили за силите на "Вагнер". Разпределението на военните ресурси по принцип трябва да се извършва от министъра на отбраната, а не от командира на театъра, въпреки че Суровикин може да има правомощието да извършва трансфери, след като оборудването влезе в театъра. Съюзът Пригожин-Суровикин е правдоподобен, като се има предвид, че Пригожин преди това е хвалил Суровикин за усилията му да спаси разпадащия се Съветски съюз.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени