Военно престъпление: Русия изнася и продава крадено от Украйна зърно

От документите става ясно още, че до края на годината от Севастопол ще се осъществят още близо 40 превоза

Украинско зърно
Украинско зърно Източник: Twitter

Неговите 170 метра на дължина са внушителни. Водните пътища, по които руският товарен кораб "Михаил Ненашев" плава, са необичайни. Той редовно изчезва от радарите, след като екипажът му изключва транспондера, а корабът спира да изпраща данни, с които може да бъде проследен.

 

Товарителниците, с които разполага и Норддойчер Рундфунк (NDR), разкриват причините за това: "Михаил Ненашев" е част от руските товарни кораби, които окупаторите на части от Украйна използват за износ на крадено зърно. Според руски документи, Кремъл възнамерява да изнесе оттам поне 1,8 млн. тона зърно през 2022 година.


От началото на войната около 20 кораба, предимно плаващи под руски флаг, вече са изнесли около един милион тона от пристанище Севастопол, намиращо се в анексирания Крим. Това показват товарителниците. Крайните дестинации се намират основно в Русия, Турция и Сирия. От документите става ясно още, че до края на годината от Севастопол ще се осъществят още близо 40 превоза. Всичко това говори за добре организирана логистична верига за кражба на украинско зърно.

 

Засегнати украински земеделски производители и бизнесмени разказват, че Русия се сдобива със зърното по различни начини. В някои случаи окупаторите конфискуват реколтата на фермерите, които са напуснали стопанствата заради войната. В други - руски служители купуват зърното на ниски цени. Дмитрий Скорняков, управляващ директор на агро компанията Harveast от Донецк в Източна Украйна, описва механизма, по който експроприацията е започнала: "Когато руските окупатори пристигнаха тук, те казаха: "Който ни подкрепя, може да продължи да работи. Който подкрепя Украйна, неговата собственост сега е наша".

 

Разследването показва, че руските кораби изключват транспондерите си още преди да бъдат натоварени. Преди акостиране в кримските пристанища те изчезват от картите. Но чрез анализ на сателитни снимки, фотоси, направени от корабни наблюдатели, и откъслечни данни от транспондерите движението на руския зърнен флот все пак може да бъде сглобено.


Американски медии вече свързаха някои руски товарни кораби с кражбите на пшеница. Споменати от тях плавателни съдове фигурират и в документацията на пристанището в Севастопол, която NDR успя да провери. Така например корабът "Михаил Ненашев" е бил натоварен шест пъти на зърнения терминал в Севастопол след началото на руската инвазия в края на февруари. Корабът, плаващ под руски флаг, е регистриран на дъщерно дружество на държавната Обединена корабостроителна корпорация.

 

На 11 септември товарният кораб е преминал през Босфора край Истанбул в посока Крим. В протока "Михаил Ненашев" е бил записан на видео и от турски наблюдател на кораби. Вечерта на 11 септември екипажът изключил транспондера северно от Истанбул. След това сателитни снимки от vertical52 показват как "Михаил Ненашев" се товари на зърнения терминал в Севастопол.

 

Според списъците за същия ден, корабът е отплавал с 27 000 тона пшеница. Транспондерът е бил включен отново седем дни, след като е бил изключен. Когато отново минал през Босфора, корабът e бил заснет. Този път той се насочил на юг. На около 220 км от сирийския бряг екипажът отново изключил проследяването. Няколко дни по-късно сателитна снимка го показва край сирийското пристанище Тартус.

 

Според товарителниците само за "Михаил Ненашев" тази година са планирани още две пътувания от Севастопол. Тарас Висоцки, заместник-министър на земеделието на Украйна, коментира, че свързаните с войната експроприации и щети по реколтата вече оказват разрушителен ефект върху земеделските производители. Той изчислява икономическите щети на няколко милиарда щатски долара.

 

В районите, окупирани от Русия, е трябвало да бъдат събрани между 8 и 10 млн. тона зърно. Русия вече е конфискувала част от тази реколта. Заместник-министърът на земеделието на Украйна представя мрачна картина: "Бъдещето на тези земеделски производители е несигурно. Те не сеят нищо ново, не могат да инвестират нищо. Догодина ще имаме още по-лоши резултати".

 

Експерти по международно право твърдят, че с действията си Русия може да извършва нарушения на съществуващото международно право. "Незаконното присвояване на собственост, като например зърно на фермери, извършвано произволно и без да съществува някаква необходимост за това, например като военна цел, би било военно престъпление", казва Паулина Старски, експерт по международно право в Университета във Фрайбург.

 

Дейвид Крейн, специалист по международно право в Американския университет във Вашингтон, също вижда нарушения: Лишаването на цивилното население от поминък е също толкова проблематично, колкото и да го обстрелваш с ракети или артилерия, казва той. "Да изземеш реколтата на страната, която окупираш, да я използваш за свои цели и да попречиш на цивилни граждани да я използват или изнасят е военно престъпление", твърди Крейн.

 

Ако плановете за товарни превози, с които разполага NDR, се запазят и през останалите месеци до края на годината, Русия може да спечели около 600 млн. щатски долара от нелегалния износ на зърно. Цената на пшеницата рязко се повиши след военната инвазия в Украйна.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени