Военнопрестъпник № 1: Мир в Украйна няма да има преди да постигнем целите на своята "специална военна операция"

А те не се променят, заяви Путин

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ

Мирът в Украйна ще настъпи тогава, когато Русия постигне целите на своята "специална военна операция", които остават неизменни. Това каза днес руският диктатор и военнопрестъпник Владимир Путин по време на годишната си пресконференция.

 

"Мирът ще настъпи тогава, когато постигнем целите си. Те не се променят. Напомням за какво сме говорили - за денацификация и демилитаризация на Украйна, за неутралния ѝ статут", каза руският лидер в отговор на журналистически въпрос. Употребяваното от Москва понятие "денацификация" се отнася до твърденията на Русия, че украинското правителство е силно повлияно от радикални националистически и неонацистки групи. Това твърдение е осмивано от Украйна и Запада, посочва Ройтерс.

 

"Съществуването на Русия без суверенитет е невъзможно, а главното е той да бъде укрепен", добави Путин. Руският президент отбеляза, че суверенитетът е много широко понятие.

 

"Укрепването на външния суверенитет означава укрепване на отбраната на страната и на сигурността по границите ѝ. Това е и укрепване на обществения суверенитет. Имам предвид безусловното гарантиране на правата и свободите на гражданите, развитието на политическата ни система, на парламентаризма. И най-накрая това е гарантирането на сигурността в сферите на икономиката и технологиите", каза той.

 

Путин заяви, че руската икономика е достатъчно стабилна, за да "върви напред" въпреки икономическите санкции, войната в Украйна и конфронтацията със Запада, предаде Франс прес. По думите му, запитан за устойчивостта на икономиката на санкциите, страната му разполага с "достатъчен резерв" благодарение на "силната консолидация на руското общество", "стабилността на финансовата и икономическата система на страната" и "нарастващия военен потенциал" на Москва.

 

"Днес Украйна почти нищо не произвежда. Опитват се да запазят нещо, но почти нищо не произвеждат. Всичко внасят, извинете ме за израза, на аванта. Но тази аванта все някога може и да свърши. И по всички личи, че вече приключва", каза Путин. Безработицата в Русия е спаднала до 2,9 процента - безпрецедентна стойност в историята на страната, а това е много добър показател за състоянието на икономиката, каза диктаторът Путин.

 

Въпреки това той призна, че инфлацията в Русия остава висока, като се очаква до края на годината да достигне 7,5-8 процента, което е източник на безпокойство сред населението, и обеща, че Централната банка ще вземе подходящи мерки за ограничаването ѝ.

 

Военнопрестъпникът Путин заяви още, че очаква БВП да нарасне с 3,5 процента през тази година. "Това означава, че сме наваксали изоставането и сме направили голяма крачка напред", каза той.

 

Путин също така увери, че не се планира нова военна мобилизация в Русия след тази през есента на 2022 г. "Днес тя не е необходима", каза той и добави, че близо 486 000 души са се записали доброволно в редиците на руската армия, освен мобилизираните миналата година 300 000 души, и "потокът от доброволци не секва".

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени