Военнопрестъпникът Песков безкрайно циничен: Русия се старае да запазва градовете и човешкия живот в Украйна

Ние не водим война. Да водиш война - това е съвсем различно, заяви говорителят на Кремъл

Дмитрий Песков
Дмитрий Песков Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ

Русия, която провежда "специална военна операция" в Украйна, се старае да запазва градовете и човешкия живот, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю, излъчено по телевизионния канал АТВ на босненската Република Сръбска в сряда и цитирано от ТАСС.

 

"Разбира се, да се съпостави военният потенциал на Украйна и Русия е много сложно. И вие ще кажете: защо руснаците действат толкова бавно? Защото руснаците не водят война", заяви Песков.

 

"Ние не водим война. Да водиш война - това е съвсем различно, това е пълно унищожаване на инфраструктурата, това е пълно унищожаване на градовете. Ние не правим това. Ние се опитваме да запазваме инфраструктурата и ние се опитваме да запазваме човешкия живот", обясни Песков.

 

Още от първия ден на пълномащабната руска инвазия в Украйна на 24 февруари руският президент Владимир Путин я определи като "специална военна операция". Изказванията на Песков са в противоречие с многобройните сведения за руски удари срещу жилищни сгради и инфраструктура в Украйна, пише БТА.

 

Разрушения от руския ракетен обстрел
Разрушения от руския ракетен обстрел Източник: Telegram

Говорителят на Кремъл повтори тезите, че Западът е "излъгал" Русия след разпадането на Съветския съюз с разширяването на НАТО и разполагането на натовска инфраструктура на границите на Русия.

 

Песков каза още, че за първата година от "специалната военна операция" Русия е постигнала редица цели, но "още е необходимо противникът да бъде изтласкан надалеч", затова и военните действия ще продължат.

 

Разрушения вследствие на руския терористичен удар
Разрушения вследствие на руския терористичен удар Източник: ОПУ

 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени