Военнопрестъпникът Путин избра да поздрави от всички европейски лидери единствено своята "кукла на конци" Орбан

В тазгодишния списък с изпратени от Путин поздравления, публикуван от Кремъл, не фигурират ръководители на международни организации. От списъка с бивши държавни лидери, които Путин традиционно поздравява, липсват бившият канцлер на Германия Ангела Меркел, бившият президент на Франция Никола Саркози и бившият премиер на Италия Романо Проди

Владимир Путин и Виктор Орбан
Владимир Путин и Виктор Орбан Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Унгарският министър-председател и любима кукла на конци на военнопрестъпник № 1 Путин - Виктор Орбан - е единственият лидер на страна от ЕС, получил поздравления по случай настъпващата Нова година и Рождество Христово от руския президент, става ясно от съобщение, публикувано днес на сайта на Кремъл.

 

Путин е заявил в поздравлението до Орбан, че въпреки сложната международна обстановка отношенията между техните страни са запазили положителната динамика. Според информацията на Кремъл руският президент е поздравил и сръбския си колега Александър Вучич, предаде БТА. В посланието Путин е обърнал внимание, че отношенията между Русия и Сърбия през изминаващата година са продължили да се развиват на принципа на стратегическото партньорство, и е определил народите на двете страни като братски.

 

Поздравление от руския военнопрестъпник № 1 е получил и беларуският диктатор Александър Лукашенко. В посланието Путин е подчертал, че "благодарение на тясното съюзническо сътрудничество" Москва и Минск "с чест са издържали на трудностите и изпитанията", ефективно са устояли на безпрецедентния политически и санкционен натиск и са изградили здрава защита на западните граници на Съюзната държава.

 

В поздравление до азербайджанския президент Илхам Алиев руският лидер е отбелязал, че техните страни през отиващата си година са издигнали отношенията си на ново - съюзническо равнище. В послание до ръководството на Армения Путин е нарекъл изминаващата година "юбилейна" и е казал, че Москва и Ереван "са успели да запазят стратегическата насоченост на двустранното съюзничество".

 

Тази година Путин не е изпратил празнични поздравления на западни лидери, въпреки че в миналото е поздравявал ръководителите на САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция и други страни. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руският президент няма да поздрави за Нова година американския си колега Джо Байдън и лидерите на други "неприятелски държави", както и те не го поздравяват.

 

В тазгодишния списък с изпратени от Путин поздравления, публикуван от Кремъл, не фигурират ръководители на международни организации. От списъка с бивши държавни лидери, които Путин традиционно поздравява, липсват бившият канцлер на Германия Ангела Меркел, бившият президент на Франция Никола Саркози и бившият премиер на Италия Романо Проди, но присъстват бившият германски канцлер Герхард Шрьодер и бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони. Папа Франциск сега не е получил поздравление от руския президент за разлика от миналата година.

 

Путин е поздравил приключващия управлението си бразилски президент Жаир Болсонаро, както и лидерите на други страни от Южна Америка, сред които Венецуела, Куба, Никарагуа и Боливия. Поздравления от руския президент са получили също така китайският президент Си Цзинпин и други азиатски лидери, включително индийският министър-председател Нарендра Моди.

 

От близкоизточните лидери Путин е поздравил президентите на Сирия и Турция - Башар Асад и Реджеп Тайип Ердоган. 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени