Военнопрестъпникът Путин обяви, че ще се кандидатира догодина за нов мандат като президент на Русия

Путин се кандидатира за президентския пост за пети път

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: AFP

Диктаторът и военнопрестъпник Владимир Путин заяви днес, че ще се кандидатира отново за президент на изборите през 2024 г. Путин, който наследи на президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече е бил президент по-дълго време от който и да е друг управник на Русия след Йосиф Сталин, изпреварвайки дори Леонид Брежнев, който беше начело на СССР 18 години.

 

Путин се кандидатира за президентския пост за пети път. Ако бъде избран, това ще му гарантира оставането начело на Русия още 6 години, т.е. до 2030 г. След като награди войници, които са се сражавали в Украйна, с най-високото руско военно отличие - златната звезда "Герой на Русия", Путин беше попитан от Артьом Жога, председател на парламента на така наречената Донецката народна република, дали е съгласен да участва в президентските избори през 2024 г., предаде ТАСС. Диктаторът отговорил утвърдително.

 

Миналия месец Ройтерс съобщи, че Путин е взел това решението да се кандидатира. За него изборите са формалност: с подкрепата на държавата, държавните медии и при отсъствието на почти всякакво публично изразявано обществено несъгласие, Путин е сигурен, че ще спечели.  

 

На 7 октомври руският президент навърши 71 години. Поддръжниците на Путин отхвърлят критиките към управлението му, като посочват независими социологически проучвания, които показват, че той се радва на одобрение от над 80 %. Те твърдят, че Путин е възстановил реда и част от влиянието, което Русия изгуби по време на хаоса след разпадането на Съветския съюз.

 

ТАСС цитира  резултатите от последното проучване на Всеруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), според които  78,5% от руснаците вярват на Путин, а одобрението на дейността му се радва на одобрението на 75,8 на сто от анкетираните. Проучването е проведено от 27 ноември до 3 декември.

 

Асошиейтед прес отбелязва относно обявяването на участието на Путин в президентските избори като действие, целящо да продължи "неговата репресивна и непоколебима хватка на властта в Русия за още шест години". След почти четвърт век на власт Путин все още се ползва с широка подкрепа, въпреки че започна изключително скъпоструваща война в Украйна, която отне живота на хиляди негови сънародници, предизвика многократни нападения в Русия - включително едно срещу самия Кремъл - и засегна аурата му на непобедимост, допълва АП.

Още от "Светът"

ЕК към Медведев: Погрижи се за психиката си!

Милиардите долари, които Русия е пропиляла, за да води война срещу Украйна, Москва е можела да вложи в програми в подкрепа на здравето на своите граждани, заяви Питър Стано, говорител на ЕК по въпросите на външната политика

Прочетете повече прочетете повече

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени