Военнопрестъпникът Путин подписа указ за поставяне на икономиката на военновременни основи

Това се случва макар и официално военно положение в страната да не е обявено

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ

Военнопрестъпник №1 Владимир Путин подписа днес указ, по силата на който компании, неизпълнили в срок дадените им от държавата военни поръчки, могат да бъдат поставяни под "външна администрация", предаде Ройтерс.

 

Указът на практика поставя руската икономика на военновременни основи, макар и официално военно положение в страната да не е обявено, освен в частично или напълно окупираните украински Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, посочва агенцията.

 

По силата на указа министерството на икономиката има пълното право да отстранява управата на всяка неизпълнила навреме поръчките компания и да назначава на нейно място нова външна администрация.

 

През октомври Путин наложи военно положение в окупираните зони на Украйна, но се въздържа да стори същото и в самата Русия. Икономиката на страната обаче все повече минава във военновременен режим, като фабрики и заводи работят на три смени, за да осигурят нужните на армията, опитваща се да окупира големи части от Украйна, материали и продоволствие.

 

Новият указ ще се прилага спрямо компании, които "нарушават задълженията си по договори с държавата, включително и не вземат мерки, за да гарантират навременните доставки", се посочва в документа.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Нужна е повече решителност, НАТО трябва да сваля руски ракети над украинска територия

Според Зеленски ситуацията на бойното поле в североизточната част на страната вече е под контрол, след като силите на Москва пресякоха границата и започнаха нахлувания към град Харков

Прочетете повече прочетете повече

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени