Военнопрестъпникът Путин: Русия е готова за ядрена война

От нахлуването в Украйна досега Путин на няколко пъти е предупреждавал, че Западът рискува да провокира ядрена война, ако изпрати войски да се бият в Украйна

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Руският президент Владимир Путин обяви в сряда, че Русия е технически готова за ядрена война и допълни, че ако САЩ изпратят войски в Украйна, това ще се счита за значителна ескалация на войната, предаде Ройтерс.

 

Русия президент, който е издирван от военния трибунал в Хага, все пак уточни, че не вижда необходимост от използването на ядрени оръжия в Украйна. Путин отправи посланието няколко дни преди президентските избори на 15-17 март, на които ще бъде преизбран за нов шестгодишен мандат.

 

"От военно-техническа гледна точка ние, разбира се, сме готови", каза 71-годишният Путин пред телевизия "Россия-1" и информационна агенция РИА в отговор на въпрос дали страната наистина е готова за ядрена война. Той каза, че САЩ разбират, че ако разположат американски войски на руска територия - или в Украйна - Русия ще третира този ход като намеса.

 

"(В САЩ) има достатъчно специалисти в областта на руско-американските отношения и в областта на стратегическото сдържане. Затова не мисля, че всичко се е забързало към него (ядрен сблъсък), но ние сме готови за това", коментира Путин.

 

От нахлуването в Украйна досега Путин на няколко пъти е предупреждавал, че Западът рискува да провокира ядрена война, ако изпрати войски да се бият в Украйна. "Оръжията съществуват, за да се използват. Имаме си собствени принципи", каза Путин.

 

Русия и САЩ са най-големите ядрени сили, контролиращи повече от 90% от световните ядрени оръжия. CNN съобщи в събота, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е била загрижена през 2022 г., че Русия може да използва тактическо или бойно ядрено оръжие в Украйна, след като украинската армия започна успешна контраофанзива.

 

Разузнавателните служби на САЩ са получили информация за комуникация между руски официални лица, в които изрично се обсъжда ядрен удар през 2022 г. Въпреки това Путин каза, че Русия никога не е била изправена пред необходимост да използва ядрени оръжия в Украйна.

 

"Защо трябва да използваме оръжия за масово унищожение? Никога не е имало такава необходимост", каза той.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени