Военнопрестъпникът Сергей Лавров нарече "безпрецедентно" решението на три източноевропейски държави да затворят въздушното си пространство за неговия самолет

Той каза, че вместо това ще покани сръбския си колега да го посети в Москва

Сергей Лавров
Сергей Лавров Източник: КоммерсантЪ

Военнопрестъпникът и руски външен министър Сергей Лавров определи днес като "безпрецедентно" затварянето на въздушното пространство за неговия самолет от три източноевропейски държави, което му попречи да отиде на визита в Сърбия, предадоха световните агенции.

 

"Случи се нещо безпрецедентно", каза Лавров на пресконференция, на която разкритикува тази мярка като "скандална". Кремъл каза днес, че затварянето на въздушното пространство от три източноевропейски държави, което попречи на външния министър Лавров да отпътува за Сърбия е "враждебен акт".

 

Съседните на Сърбия държави - България, Република Северна Македония и Черна гора затвориха въздушното си пространство за правителствения самолет, с който днес Лавров трябваше да отпътува за Белград.

 

"В общи линии това, което се случи, е лишаване на суверенна държава от правото ѝ да провежда външна политика. Блокирана е международната дейност на Сърбия, най-малкото в този момент в отношенията ѝ с Русия", посочи Лавров. 

 

Той каза, че вместо това ще покани сръбския си колега да го посети в Москва и добави: "Главното е, че никой не е способен да разруши отношенията ни със Сърбия". 

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че подобни действия създават проблеми с разработването на график за дипломатически срещи на високо ниво. Такива действия обаче няма да попречат на Москва да поддържа контакти с приятелски държави, добави говорителят.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени