Володимир Зеленски: Ако Киев падне, Русия ще покори половината Европа

Той припомни, че Украйна плаща най-високата цена за защита на свободата и глобалната сигурност

Джо Байдън и Володимир Зеленски
Джо Байдън и Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украинският президент Владимир Зеленски, каза, че всеки ден от тази война украинските войници "се държат с хватка на булдог". Това заяви той след срещата си с американския си колега Джо Байдън в Белия дом, съобщава УНИАН. 

 

"Те гризат и задушават руските окупатори, доколкото е възможно. Никога досега руската диктатура не е срещала толкова силна съпротива. Никога повече Русия няма да може да унищожи друга нация", пише той.

 

Зеленски каза, че списъкът на руския президент Владимир Путин със страни за унищожаване е дълъг и ако Украйна падне, половината Европа ще бъде изложена на риск да попадне в сферата на влияние на Москва.

 

"Сега Путин има различен списък с цели. Вместо да диктува условия на Америка, Европа и целия свободен свят, Путин е принуден да се унижава, като лично приема делегация от Пхенян и се опитва да намери благоволение на Техеран. Това демонстрира неговата очевидна слабост ", каза президентът.

 

Той припомни, че Украйна плаща най-високата цена за защита на свободата и глобалната сигурност.

"Всеки ден и всяка нощ Русия продължава своя терор с ракети и ирански дронове. Но всеки ден нашето единство остава силно. Вие стоите с нас. Ние знаем, че няма да паднем. И виждаме как нашата свобода поддържа хватката на булдог", подчерта украинският президент. 

 

"Ние сме уверени, че други "народи няма да трябва да изпращат армиите си в тази битка. Украйна е в състояние да завърши тази война с победа, която ще бъде нашата обща победа. Днес това не е империята на злото, а само липсата на единство, което може да постави свободата на колене", добави Зеленски. 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени