Володимир Зеленски благодари на България, че спря ограничението за украинско зърно: Това е пример за истинска солидарност

Той написа пост в социалната мрежа X (бивш Twitter)

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот видео кадър

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в четвъртък, че е благодарен на България, че не е удължила ограниченията върху износа на украинско зърно, срокът за които изтича на 15 септември.


"Благодаря (на министър-председателя) Николай Денков и неговия екип, както и на българските парламентаристи, които подкрепиха този ход. България дава пример за истинска солидарност", написа Зеленски в платформата X (бивш Twitter).

 


Ден по-рано унгарският министър на земеделието каза, че страната му се била споразумяла с България, Румъния и Словакия да забранят вноса на украинско зърно, за да защитят своите пазари, ако Европейският съюз не удължи забраната. Ищван Наги публикува видео във "Фейсбук", че новата национална забрана ще се прилага за по-широка гама от украински продукти, отколкото настоящите мерки.


"Разбрахме се с моите румънски, словашки и български колеги, че ако няма решение от Брюксел за удължаване на съществуващия мораториум, тогава ще предприемем индивидуални национални мерки", каза Наги във видеообръщение.

 

Правителството на Словакия потвърди в сряда, че ще поддържа забраната. "Правителството е готово, ако (Европейската, бел. ред.) комисия не го направи (да удължи забраната, бел. ред.), да одобри забрана за внос на извънредно заседание, по същия начин, както сега", каза министърът на земеделието Йозеф Бирес.


"Вече видяхте от съобщенията от Полша и Унгария, че тези страни ще прилагат едностранни ограничения и от тази гледна точка и ние трябва да го направим, защото Словакия ще се изправи пред увеличен транспорт (на зърно) през Словакия и това зърно може да остане в Словакия".


Министерството на земеделието на Румъния каза, че ще вземе решение, след като Еврокомисията се произнесе. "Това, което е сигурно, е, че ако забраната не бъде удължена, ние имаме решения за прилагане, които ще защитят нашите фермери", се казва в изявление.


Комисията обяви "временни превантивни мерки" през май, които забраниха продажби в Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия, като същевременно разрешат транзита през тях към пазари извън ЕС, главно в Африка. Тези мерки изтичат в петък.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени