Володимир Зеленски: Боевете в Соледар продължават, но удържаме фронта (ВИДЕО)

Терористичната държава и нейните пропагандисти се опитват да претендират, че "са постигнали някакви успехи при Соледар, каза още Зеленски

Володимир Зеленски-
Володимир Зеленски- Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски каза днес в ежедневното си видеообръщение, че продължават боевете в Соледар, малък град в Източна Украйна, който руската наемническата групировка "Вагнер" твърди, че е завладяла, и че украинските сили все още удържат фронта в района.

 

"Руската агресия ще се изчерпи само тогава, когато руските амбиции (...) на фронта, в политиката, в икономиката, в правната плоскост (...) нямат никаква друга алтернатива, освен загубата", отбеляза той.

 

"Терористичната държава и нейните пропагандисти се опитват да претендират, че "са постигнали някакви успехи при Соледар", каза още Зеленски.

 

"Но боевете продължават, донецкото направление се държи и ние без прекъсване, дори за един ден, правим всичко, за да укрепим украинската отбрана, потенциалът ни расте. Осигуряването на западни танкове е работа на цялата ни антивоенна коалиция и това е ново ниво на нашия потенциал", добави той.


В изявление във Фейсбук генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че руската армия понася големи загуби в опит да превземе Соледар и да прекъсне логистичните вериги на украинските войски към стратегическия град Бахмут. 

Последният е ключова цел на руската офанзива, тъй като превземането му ще отвори пътя на Москва за овладяването на цялата Донецка област.

 

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени