Володимир Зеленски: Кримският мост е вражеско съоръжение, трябва да бъде неутрализиран (ВИДЕО)

По думите му, Кримският мост е "вражеско съоръжение, изградено незаконно, противно на международните закони и всички приложими норми"

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

"Незаконно построеният мост през Керченския пролив, свързващ Русия с Крим, трябва да бъде неутрализиран", каза украинският президент Володимир Зеленски по видеовръзка пред участниците на Форума за сигурност в Аспън, Колорадо.

 

По думите му, Кримският мост е "вражеско съоръжение, изградено незаконно, противно на международните закони и всички приложими норми".

Зеленски повтори, че цел на украинските власти е "да си върнат цял Крим".

 

"Целта ни е да си върнем Крим. Това е наша суверенна територия, неотчуждима част от нашата страна...Керченският мост не е някакъв малък логистичен път. Той се използва за доставката на боеприпаси и за милитаризация на целия Кримски полуостров. Всяка цел, която носи война, а не мир, трябва да бъде неутрализирана", категоричен бе той.

 

Зеленски добави, че контранастъплението на Украйна се развива по-бавно, отколкото се е очаквало, защото операцията е започнала със закъснение. "Това позволи на Русия да минира цялата наша окупирана територия и построи няколко отбранителни линии", подчерта украинският президент. 

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени