Володимир Зеленски обвини Русия в "ядрен шантаж" заради завземането на Запорожката АЕЦ (ВИДЕО)

Преди началото на руските военни действия Запорожката АЕЦ произвеждаше около една пета от електроенергията в Украйна

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в "ядрен шантаж" заради завземането на Запорожката АЕЦ в Южна Украйна. Руските терористи установиха контрол над съоръжението през март, малко след началото на инвазията в Украйна, а вчера руският президент и военнопрестъпник Владимир Путин подписа указ, с който обяви най-голямата ядрена централа в Европа, която продължава да се обслужва от украински специалисти, за руска собственост.

 

"Завземането на Запорожката АЕЦ представлява ядрен шантаж, чрез който се оказва натиск върху целия свят и върху Украйна", заяви Зеленски във видеообръщение към представители на базирания в Сидни мозъчен тръст Институт "Лоуи".

 

 

 "Не използваш оръжия, но все още имаш възможност да шантажираше, като не допускаше ядрената централа да работи за хората. Произвежданото от нея електричество не стига до тях", каза украинският президент, цитиран от президентския пресцентър.

 

Преди началото на руските военни действия Запорожката АЕЦ произвеждаше около една пета от електроенергията в Украйна. Очаква се днес генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси да води разговори в Киев за създаването на зона за сигурност около централата.

 

В днешното си обръщение Зеленски призова Австралия да използва влиянието си, за да обедини международната общност в реакцията ѝ срещу Русия. Следващата седмица Общото събрание на ООН ще заседава по казуса за анексираните от Русия украински територии и страните членки ще гласуват резолюция. Москва лобира вотът да бъде анонимен.

 

Днес Зеленски изтъкна пред австралийския мозъчен тръст, че това не бива да се допуска. По думите му Владимир Путин анализира реакциите на анексирането на украинските територии. "Ако светът даде слаб отговор, Русия ще пристъпи към нова ескалация", предупреди Зеленски. 

Още от "Светът"

Володимир Зеленски се появи на фронтовата линия в Донбас, поздрави от Славянск бойците за деня на ВСУ (ВИДЕО)

Някой се нарече "втората армия в света", всички виждат за кого е първото място, всички виждат вашите сили, издръжливост, вашите умения, отбеляза украинският президент

Прочетете повече прочетете повече

Задръстване от петролни танкери край бреговете на Турция след влизането в сила на тавана на цените на руския петрол

Таванът от 60 долара на барел върху доставяния по море руски петрол влезе в сила от вчера и се превърна в поредната мярка, предприета от Запада, за да накаже Русия за инвазията ѝ в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Русия нанесе пореден терористичен ракетен удар срещу Украйна

"Не пренебрегвайте въздушната тревога", каза Андрей Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент. В Киев хората се намират по укритията или са потърсили убежище в метрото. За взривове се съобщава в Николаевска и Одеска области

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени