Володимир Зеленски обяви за десетки хиляди убити цивилни от руските окупатори в Мариупол

Помоли Южна Корея за военна помощ

Украинският президент Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Десетки хиляди души вероятно са били убити при руския щурм на град Мариупол в югоизточната част на Украйна. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в реч пред южнокорейския парламент и помоли Сеул за всяка военна помощ, която може да предостави.

"Мариупол е унищожен, има десетки хиляди убити, но въпреки това руснаците не спират своята офанзива", заяви Зеленски във видеообръщението. И добави: "Вече 2000 ракети са изстреляни от Русия срещу градовете ни". 

 

Навлизайки на територията на съседната държава, десетки хиляди руски войници просто бяха шокирани от нормалността на живота в Украйна. Те бяха шокирани от градове и села, чийто жители не са бедни. Шокирани бяха от домакинските уреди в домовете. Те са шокирани, че хората имат достатъчно нормална храна. Много от окупаторите просто не са виждали това в живота си, посочи Заленски. 


Украинският президент не уточни какви оръжия са необходими, но каза, че Украйна се нуждае от разнообразна военна техника, включително самолети и танкове. "Република Корея може да помогне на Украйна", каза той, цитиран от информационната агенция Yonhap. "Южна Корея притежава военната техника, която може да спре руските кораби и ракети", добави украинският президент.

Министърът на отбраната на Южна Корея Со Ук и министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников са провели телефонен разговор в петък по молба на Резников. Той е благодарил на Со за изпратената хуманитарна помощ и консумативи и е помолил Южна Корея да изпрати противовъздушни оръжия, съобщи Министерството на отбраната в Сеул.

 


 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени