Володимир Зеленски: Основната част от боевете и най-масираните атаки се разгръщат в Донецка област

В момент, когато чакахме доставката на артилерия от нашите партньори, дроновете FPV всъщност спасиха фронта, подчерта украинският президент

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във видеообръщение в сооциалните мрежи, че руските сили са съсредоточили атаките си в източната Донецка област, а не в североизточната Харковска, която от миналия месец е мишена на офанзива. 

 

"Основната част от боевете и най-масираните атаки се разгръщат в Донецка област. Всъщност именно там са съсредоточени руските нападения", добави той.

 

Той разкри, че това е било обсъдено по време ан щаба на върховния главнокомандващ. Зеленски съобщи, че се е срещнал в Киев с основните командири на украинската армия след връщането си в страната си от посещения в няколко европейски столици, а също в Сингапур и Филипините, през последните дни.

 

"Имаше подробен разговор с военните, правителството и ръководителите на специалните служби по няколко въпроса. Имаше информации от главнокомандващия Сирски и началника на Генералния щаб Баргилевич за ситуацията на фронта...Повечето от боевете и най-тежките атаки са в Донецка област. Всъщност, там е основната посока на руските удари. Разбира се, разгледахме и положението на юг, в района на Харков, в граничните райони на регионите Суми и Чернигов днес. Благодарен съм на всяко подразделение, на всеки командир и войник, благодарение на които стана възможно да се стабилизира харковското направление", каза Зеленски.

 

Руските сили постигнаха най-големите си териториални завоевания от година и половина насам при мащабно сухопътно настъпление срещу Харковска област, започнало на 10 май. Те превзеха няколко погранични села, принуждавайки хиляди хора да напуснат дома си. 

 

Украйна изпрати подкрепления и оборудване в района, подлагайки на още по-силен натиск отбраната си в момент, когато страда от недостиг на жива сила и боеприпаси.

 

Кметът на Харков (втория по население град в Украйна) Игор Терехов, съобщи, че през май Русия е нанесла 76 въздушни удара по града, което е почти три пъти повече, отколкото през април. Според някои анализатори руската офанзива в този район може да прикрива опит за пробив на други места по фронтовата линия.

 

"Министърът на отбраната и Министерството на стратегическата промишленост дадоха отчети за нашето производство и закупуване на дронове. Това е нещо, при което увеличаването на обемите трябва постоянно да се усеща. В тази война - и това бяха нашите войници - беше доказано, че дроновете са в състояние да дадат предимство и да си възвърнат инициативата. В момент, когато чакахме доставката на артилерия от нашите партньори, дроновете FPV всъщност спасиха фронта. Нашите дронове с голям обсег доказаха, че Украйна е способна да ограничи вътрешната сила на една терористична държава. Трябва да продължим това. Ще продължим", каза още Зеленски.

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Украинската ПВО отблъсна руско терористично нападение срещу Киев, 54 украински дрона удариха Русия

Отломки от унищожен украински дрон предизвикаха пожар в склад за боеприпаси в град Торопец в руската Тверска област, което наложи частична евакуация на жителите на околността

Прочетете повече прочетете повече

Единайсет жени има в проектосъстава на новата Европейска комисия, сред тях е и Екатерина Захариева, която ще отговаря за

Проектоструктурата на новата ЕК се основава на нашите политически приоритети, заяви на пресконференция пред журналисти в Страсбург Урсула фон дер Лайен

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени