Володимир Зеленски пред Sky News: Нужни са ни между 300 и 500 танка

Усещането за облекчение идва едва след като оръжията, които нашите партньори ни предоставят, вече се използват от нашата армия, подчерта президентът на Украйна

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украинската армия се нуждае от 300 до 500 танка, за да проведе контранастъпление срещу руските войски. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за британския телевизионен канал Sky News, цитиран от Укринформ.

 

"В момента имаме нужда от 300-500 танка. Имаме нужда от танкове, за да проведем настъпление (срещу руските войски, бел. ред.) на нашата територия, на нашата земя. Имаме нужда от бронирани превозни средства, за да защитим нашите хора. Това е всичко", каза държавният глава.

 

Зеленски също така добави, че поради продължителността във времето на доставките на западни оръжия, той изпитва чувство на облекчение само, когато тези оръжия, които са предоставени на Украйна от неговите партньори, вече се използват от украинската армия на бойното поле.

 

"Понякога доставката на оръжие отнема месеци, разбирате ли? Не обвинявам никого, но в отговор на вашия въпрос, усещането за облекчение идва едва след като оръжията, които нашите партньори ни предоставят, вече се използват от нашата армия", подчерта президентът на Украйна.

 

Припомняме, че на 25 януари на заседание на германското правителство беше взето решение Украйна да получи германски танкове "Leopard 2". По-късно германският министър на отбраната Борис Писториус в кулоарите на Бундестага след заседание на комисията по отбрана заяви, че танковете Leopard 2 от Германия могат да бъдат доставени в Украйна след около три месеца.

 

По-рано британското правителство реши да предостави на Украйна танкова рота от основни бойни танкове "Challenger 2" - четири веднага и осем малко по-късно. Президентът на САЩ Джо Байдън официално обяви доставката на Украйна на 31 американски танка "M1 Abrams", както и друга военна техника.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени