Володимир Зеленски призова пред Съвета за сигурност на ООН: Русия трябва ясно да бъде обявена за терористична държава

Пратеникът на ООН по политическите въпроси Розмари Дикарло остро осъди атаките срещу критичната инфраструктура. Президентът на Франция Еманюел Макрон също определи руските атаки срещу електроснабдяването и водоснабдяването на Украйна като военни престъпления, които трябва да имат последствия

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Youtube

След руските атаки срещу критична инфраструктура в Украйна, президентът Володимир Зеленски призова пред Съвета за сигурност на ООН за ново, още по-строго, осъждане на Москва.

Русия трябва ясно да бъде обявена за терористична държава, поиска Зеленски чрез видео пред органа в Ню Йорк. Заседанието на Съвета се състоя в кратък срок по-рано по искане на Зеленски, пише Der Standard.

 

Атаките срещу критичната инфраструктура, довели до широкомащабни прекъсвания на електрозахранването, са "престъпления срещу човечеството", заяви Зеленски. Той призова за по-голяма подкрепа на противовъздушната отбрана на Украйна и поиска експертни екипи на ООН да разследват щетите: "Убийствата на цивилни, разрушаването на гражданска инфраструктура са актове на терор".

 

Призивът на Зеленски, но и атаките от страна на Русия дойдоха само часове, след като ЕП призна и включи Руската федерация в списъка с държави, спонсори на тероризма.

По-рано пратеникът на ООН по политическите въпроси Розмари Дикарло остро осъди атаките срещу критичната инфраструктура. "Подобни нападения са забранени от международното право в областта на правата на човека и отговорните за нарушенията трябва да бъдат подведени под отговорност".

 

Президентът на Франция Еманюел Макрон също определи руските атаки срещу електроснабдяването и водоснабдяването на Украйна като военни престъпления, които трябва да имат последствия.

Още от "Светът"

Испания подозира, че писмата бомби са свързани с руската инвазия в Украйна

Писмата бомби бяха изпратени на видни испански политици, на посолствата на Украйна и САЩ в Мадрид, на сателитен център на ЕС в база на испанските ВВС, както и на испанска отбранителна компания, доставяла военна техника в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени