Володимир Зеленски призова Запада: Заличете "червените линии" на Москва

Украинският президент иска използването на далекобойни оръжия по руска територия

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски призова западните си съюзници да пренебрегнат "червените линии" на Москва и да позволят на Киев да използва оръжия с голям обсег за удари по руска територия.

 

"Трябва да разполагаме с тези способности с далечен обсег на действие не само на територията на Украйна, но и на руската територия. Така че Русия да бъде мотивирана да се стреми към мир", заяви Зеленски на среща на групата от Рамщайн, в която участват около 50 държави, които доставят оръжие на Украйна.

 

Това е и първото участие на украинския лидер на срещата на министрите на отбраната в американската военновъздушна база в Западна Германия.

 

В началото на днешната среща министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви, че президентът Джо Байдън ще одобри още помощ в сферата на сигурността за Украйна на стойност 250 млн. долара.

 

"Това ще увеличи капацитета, за да отговори на променящите се изисквания на Украйна. И ние ще ги предоставим със скоростта на войната", каза Остин.

 

Обявяването на новата помощ идва в рисков момент за украинските сили, които напредват в руската Курска област, въпреки че руските сили заплашват Покровск в Източна Украйна, коментира Ройтерс.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени