Володимир Зеленски: Путин трябва да приключи на подсъдимата скамейка

Изборите в Русия са нелегитимна имитация, добави украинският президент

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Президентът Володимир Зеленски заяви, че не може да има никаква легитимност в имитацията на избори в Русия. "Тази имитация на избори няма никаква легитимност. Тази деец (Путин, бел. ред.) трябва да се озове на подсъдимата скамейка в Хага. Това е, което трябва да обезпечим за всеки, който цени живота и благоприличието", каза той във видеообръщението си в неделя.

 

Държавният глава припомни, че руският диктатор имитира поредни избори. "За всички по света е ясно, че на тази фигура, както често се е случвало в историята, просто е болен за власт и прави всичко, за да управлява пожизнено. Няма зло, което той да не извърши, за да удължи личната си власт. Няма човек в света, който да е имунизиран срещу това", каза той.

 

Президентът на Украйна благодари на всяка държава, на всеки лидер, на всички международни организации, които наричат и ще наричат тези неща с истинските им имена.

 

"Всичко, което Русия прави на окупираната територия на Украйна, е престъпление. За всичко, което са направили руските убийци в тази война и в името на доживотната власт на Путин, трябва да има справедливо възмездие. Той се страхува само от едно нещо повече от всичко - справедливостта", каза Зеленски.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени