Володимир Зеленски: Русия е държава на злото и ще загуби. Да победим е наш дълг към човечеството

Няма "нито един час без руски убийства и терор", каза украинският президент в традиционното си вечерно видеообръщение

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Youtube

Украинският президент Володимир Зеленски поднесе съболезнованията си на близките на цивилните, убити при руските ракетни удари в източния град Славянск вчера.

 

Няма "нито един час без руски убийства и терор", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение. "Това е държава на злото и тя ще загуби. Да победим е наш дълг към човечеството. И ние ще победим!", заяви украинският президент.

 

Украинският президент е провел и съвещание с ръководителите на СБУ и ГУР. "През деня (петък, бел. ред.) бях в постоянна връзка с военните, проведох съвещание с председателя на Службата за сигурност на Украйна Малюк, както и с ръководителя на ГУР Буданов. Най-важно е постоянното унищожаване на окупаторите, "изписването в разход" на тяхната логистика и всеки техен потенциал, който се намира на окупираните територии. Това е подготовка за наши активни действи, за контранастъпателна работа", добавя Зеленски, цитиран от "Украинска правда". 

 

Украинският президент категорично заяви, че мястото на Украйна е в НАТО. "Очевидно е, че мястото на Украйна е в НАТО, мястото, което му се полага. Ние не искаме остарелите илюзии, че досега са възпрепятствали присъединяването ни към Алианса и дори сега продължават да отнемат време на Украйна и партньорите", подчерта президентът.

 

 

По последни данни на властите 9 цивилни, сред които двегодишно дете, са били убити, а 21 - ранени. Губернаторът на Донецка област Павло Кириленко каза, че в Славянск са паднали седем ракети С-300.

 

Този град и намиращият се наблизо Краматорск, административният център на контролираната от Киев част от Донецка област, се намират на петдесетина километра от Бахмут.

 

Русия от месеци се опитва да превземе този украински град, който се превърна в сцена на най-кръвопролитните сражения от началото на войната преди повече от една година.

 

По оценки на британското военно разузнаване украинските защитници все още удържат западната част от Бахмут, но районът е бил подложен през последните 48 часа на "изключително тежък руски артилерийски обстрел",

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени