Володимир Зеленски: Русия изнудва Европа с газовите доставки

Той осъди решението на Русия да спре доставките на газ за България и Полша

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди решението на Русия да спре доставките на газ за България и Полша и определи тези действия като изнудване на Европа. От Белия дом пък заявиха, че Москва използва енергийните източници като оръжие. 

 

"Тази седмица ръководството на Русия стартира нова поредица от енергийно изнудване на европейците. Решението за прекратяване на доставките на газ за Полша и България е още един аргумент в полза на факта, че никой в Европа не може да се надява да поддържа нормално икономическо сътрудничество с Русия”, коментира Зеленски.

 

"Русия разглежда не само газа, но и всяка търговия като оръжие. Чака се моментът, в който може да се използва една или друга търговска зона за изнудване на европейците политически или за укрепване на руската военна машина, която вижда обединена Европа като мишена. Следователно, колкото по-скоро всички в Европа признаят, че е недопустимо да зависим от Русия в търговията, толкова по-бързо ще бъде възможно да се гарантира стабилност на европейските пазари”, добави украинският държавен глава.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени