Володимир Зеленски: Русия ще бъде смазана като нацистите

Все още не знаем датата на нашата победа, но знаем, че това ще бъде празник за цяла Европа, заяви украинският президент

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски казва, че Русия ще бъде победена точно както нацистка Германия. Той направи това изявление по повод 78-годишнината от капитулацията на Германия през Втората световна война.

 

"Ние никога няма да забравим ролята на украинския народ в победата над нацизма (...) Както тогава заедно унищожавахме злото, така и сега заедно унищожаваме аналогично зло. За съжаление, злото се върна. И макар че сега агресорът е друг, той има същата цел - поробване и унищожените. И както тогава така и сега ние се опираме на общата сила на свободните народи и се сражаваме срещу злото заедно със свободния свят, заедно със свободна Европа", каза той.

 

 

Зеленски също така внесе в парламента законопроект, който ще направи официално преместването на честването на германската капитулация с един ден напред - на 8 май. Това ще отдалечи Украйна от съветската традиция да отбелязва победата над нацистките сили на 9 май, ден по-късно, отколкото в западните части на Европа.

 

Армията на Германия капитулира пред Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Франция на 8 май 1945 г. - но тъй като документите са подписани на 9 май в часовия пояс на Москва, Денят на победата традиционно се отбелязва на този ден в Русия и много други постсъветски държави.

 

В днешна Русия обръщат голямо внимание на честванията, свързани с така наречената там "Велика отечествена война" с начална година 1941, а не 1939 г. Умишлено руската пропаганда избягва споменаване на първите години от Втората световна война, защото Сталин по това време е съюзник с Хитлер, а не негов враг, и двамата кървави диктатори си поделят Полша, нарушавайки международните спогодби и подисвайки пакт, който съдържа секретен протокол, където това е описано.

 

Сегашна Путинова Русия възроди спомените за националсоциализма с непредизвиканата си атака срещу Украйна и безмилостното убийство на десетки хиляди цивилни граждани.

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени