Володимир Зеленски: Украйна губи интерес към членство в НАТО, но капитулация и ултиматуми няма да приемем

Той отново изтъкна необходимостта от затваряне на въздушното пространство на Украйна

Зеленски пред ABC
Зеленски пред ABC Източник: ABC News
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви по време на интервю за ABC World News Tonight с Дейвид Мюър, че е загубил интерес към въпроса за присъединяването на страната към НАТО, след като разбрал, че НАТО не е готова да приеме Украйна. "Алиансът се страхува от конфронтация с Руската федерация", подчерта още Зеленски.
 
Украинският президент Владимир Зеленски предупреди западните страни, че войната няма да спре с Украйна – и атаката срещу свободите там ще засегне останалия свят.
 
"Не можем да позволим на Русия да бъде активна само там, защото те ни бомбардират, обстрелват ни, изпращат ракети, хеликоптери, реактивни изтребители – много неща", каза Зеленски – Ние не контролираме нашето небе". Зеленски отново изтъкна необходимостта от затваряне на въздушното пространство на Украйна – нещо, което той призова САЩ и НАТО да помогнат, но без резултат.
 
Той добави, че вярва, че американският президент Джо Байдън "може да направи повече", за да спре войната. "Сигурен съм, че може и бих искал да вярвам в това. Той е способен да направи това", каза Зеленски.
 
За сега САЩ и НАТО се противопоставят на създаването на зона, забранена за полети в Украйна, предупреждавайки, че подобен ход може да доведе до "тотална война в Европа". Руският президент Владимир Путин заяви в събота, че страните, които налагат такава забранена за полети зона, ще се считат за участващи в конфликта.
 
 
В същото интервю той каза, че е готов да обсъди въпросите, свързани с Крим, ДНР и ЛНР. "Никой не ги е признал освен Русия, това са псевдорепублики - но можем да обсъдим и да намерим компромис как ще живеят тези територии. За мен е важно как хората, които искат да бъдат част от Украйна, ще живеят на тези територии", заяви Зеленски.
 
Това, за което Украйна не може да говори е капитулация. "Хората, които ме избраха, не са готови за капитулация, не сме готови за ултиматуми", отсече Зеленски. 
 
Ден по-рано прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Москва може да спре военната операция, ако Киев изпълни поставените условия: признаване на Крим за руски, признаване на суверенитета на ДНР и ЛНР, както и установяването на извънблоков статут на Украйна
 
Украйна имаше статут на неутрална държава, но през 2014 г. Върховната Рада се отказа от него, а през февруари 2019 г. парламентът прие промени в конституцията и фиксира курса на страната към ЕС и НАТО. 
 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени