Володимир Зеленски: Украйна трябва сама да произвежда оръжията си

Министърът на стратегическите индустрии Камишин съобщи за подготовката на първия форум за отбранителната индустрия: вече има повече от 160 компании, които ще участват, от 26 държави, съобщи украинският президент

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Скрийншот/Facebook

Най-доброто за Украйна е да може да произвежда модерни оръжия, за да гарантира собствената си сигурност и страната ще го направи. Това гласи вечерното обръщение към нацията от президента Володимир Зеленски, съобщава Укринформ. Днес министърът на отбраната Умеров изнесе важен доклад: първите американски танкове Abrams вече са в Украйна. Ние ги подготвяме за засилване на нашите действия срещу окупаторите, отчете Зеленски. 

 

Също така работим, за да получим всички други военни способности, от които се нуждаем толкова много. Това важи и за F16 – обучението на пилоти и инфраструктура е в ход. Това се отнася и за оръжията с голям обсег – правим всичко, за да може Украйна да направи повече, за да освободи територията си. Същото е и с противовъздушната отбрана. За да затворим цялата територия на нашата държава, се нуждаем от повече системи, отколкото имаме сега.

 

Най-доброто нещо за нас е да можем да произвеждаме противовъздушна отбрана и други съвременни оръжия. Това е единственият начин. Да се гарантира сигурността на Украйна. Ние ще произвеждаме, ние ще изграждаме всички необходими производствени мощности стъпка по стъпка, обеща президентът. И, между другото, вече виждаме много ясен интерес в света да работи с нас в името на нови отбранителни сили не само за Украйна, но и за нашите партньори. Нашият свят като цяло – свят, който се основава на правила и няма да толерира агресиите и терора, които Русия се опитва да превърне в норма, заяви Володимир Зеленски.

 

Министърът на стратегическите индустрии Камишин съобщи за подготовката на първия форум за отбранителната индустрия: вече има повече от 160 компании, които ще участват. 26 държави. Различни части на света: Америка, Азия, Европа, Австралия. Производители на пълна гама оръжия. Ние ще положим всички усилия, за да обединим света, за да създадем нов и мощен арсенал за Украйна и всички защитници на международното право, отчете още Зеленски.

 

Днес проведох и срещи относно резултатите от посещението ми в САЩ и Канада и срещи с лидерите на страните партньори в кулоарите на Общото събрание на ООН. Всички споразумения, които постигнахме, всяка перспектива за Украйна – трябва да изпълним всичко възможно най-скоро. За всяка от областите определяме конкретно длъжностно лице, което ще отговаря за изпълнението на споразуменията. Отбрана, политическо взаимодействие, укрепване и прочистване на институции, енергетика, възстановяване.

 

Специално внимание трябва да се обърне на назначения специален представител на САЩ за възстановяването на Украйна Пени Прицкер. Това е много важно назначение. То е ясен символ на доверието на Америка в бъдещето на Украйна. Имах среща в Ню Йорк с г-жа Прицкер, а тя също беше във Вашингтон за разширени разговори с президента Байдън. Имаше много продуктивно настроение (при тази среща, бел. ред.) И за нас е важно специалният представител да има възможност да започне работа с и в Украйна възможно най-скоро.

 

Също така проведох среща с правителствени служители и Службата относно износа на зърно. Координирахме по-нататъшните стъпки и записахме постигнатите резултати. Първо, Европейската комисия подкрепи пътната карта за взаимно наблюдение на износа на зърно. Това е напълно рационално. Второ, постепенно премахваме емоциите от тази тема по повечето въпроси. Работата със съседите може и трябва да стане напълно конструктивна и Украйна прави всичко за това. Трето, благодарен съм на онези наши партньори, които не допуснаха нарушения на търговските правила на Европейския съюз и на Споразумението за асоцииране. Очакваме същата конструктивна съвместна работа, както с България и Румъния от други съседни страни. Европейският съюз е пространство за взаимно разбирателство и сътрудничество. Така трябва да бъде.

 

И още нещо.

Искам да благодаря на всички наши войници от ВВС, на всички наши зенитчици, на войници от мобилни огневи групи, които отблъскват руските ракетни удари и удари с дронове всеки ден и всяка нощ. Само за една атака срещу Украйна снощи врагът е използвал 33 ударни оръжия – дронове "Шахед". Повечето от тях са срещу Одеса и региона. Повечето от тях са свалени. За съжаление, не всички. За съжаление имаше попадения. Но 30 цели от общо 33 бяха неутрализирани. Важно е да запомните, че всяка неутрализирана цел е спасен живот.

 

И ние ще отговорим на всеки удар на Русия срещу нашите градове и села, срещу всяка украинска общност. И за Одеса, и за Берислав и Херсон, и за Донецка, Харковска и Сумска област. За всички наши региони. Благодарен съм на всички, които спасяват хора след атаките на окупаторите! Благодаря на всички по света, които ни помагат да защитим Украйна!

Слава на нашите войници!

Слава на всички, които работят за държавата!

Слава на Украйна!

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени